Másodfokú figyelmeztető előrejelzés lépett életbe

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2016. 07. 17., vasárnap éjfélig

NAGY MENNYISÉGŰ ESŐ: Vasárnap késő délutánig több hullámban várható intenzív csapadék. Az eső, zápor mellett keleten, északkeleten helyenként zivatar is valószínű. A csapadék súlypontja szombaton egyre inkább a Dunántúlra, és az északi, északkeleti területekre tolódik, míg másutt hosszabb időszakokra is szünetelhet a csapadéktevékenység. Késő délutántól, estétől a legvalószínűbb forgatókönyv szerint az északkeleti országrészbe egy újabb intenzívebb csapadékhullám érkezik, amely vasárnapra virradóan az Északi-középhegység és a főváros térségét is eléri. Vasárnap délelőtt ezeken a területeken is csökken a csapadékhajlam, és további csapadék napközben inkább már csak a Dunántúlon valószínű, amelynek mennyisége viszont már nem lesz jelentős.

Összességében az országban szombaton sok helyen hullhat további 20-30, egyes helyeken akár 40-50 mm-t meghaladó csapadék, de nyugaton, északnyugaton ennél kisebb mennyiség valószínű. Vasárnap a legtöbb (30-40 mm, néhol esetleg 40 mm-t meghaladó) csapadék északkeleten valószínű, míg a főváros térségében és az Északi-középhegységben területi átlagban 20-30 mm csapadék várható.

VIHAROS SZÉL: Az északi, északkeleti szelet szombaton a Dunántúlon továbbra is viharos (60-70 km/h-s), főként a Dunántúli-középhegységben még néhol 70-80 km/h-s széllökések kísérhetik. Napközben ugyanakkor mindenütt veszít erejéből a szél, legtovább nyugaton marad viharos a légmozgás, és vasárnap is már csak a Dunántúli-középhegységben lehet délelőtt egy-egy viharos (60-70 km/h-s) széllökés.

met.hu