Márton-napi vigasság: libasültek és újbor

 

A szezonzárás és a téli szünet előtti utolsó nagyrendezvény a Márton-napi vigasság a Sóstói Múzeumfaluban. Ennek apropóján Dr. Ulrich Attila alpolgármester értékelte az elmúlt időszak eredményeit. Kiemelte, hogy már harmadik éve folyamatosan emelkedik a múzeumfalu látogatóinak száma, így megközelítik a 65 ezret. Az elmúlt évtizedek csúcsszáma 70 ezer volt, ez a tervezett fejlesztések után újra elérhetőnek látszik.

 

Hagyományőrzés újborral

 

A szombati Márton-napi vigasságon délelőtt 10 órától nyitják meg a múzeumfalu kapuit, a vendégeket libazsíros kenyérrel és újborral fogadják, majd felelevenítik a hagyományokat. Dr. Szabó Sarolta igazgató elmondta, a nap részben Szent Márton püspök személyéhez, részben pedig középkori szokáshoz, hogy a jobbágyok ilyenkor szolgáltatták be a hízott libát, amit meg is kóstoltak. De ilyenkor szentelték az újbort is.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Libás ételek és libaszépségverseny

 

A múzeumfaluban idén is elkészülnek a libás ételek, kemencében sül a tök, az alma és a krumpli, de lesznek szívmelengető italok is. A különböző portákon a befűtött kályhák mellett mesélés közben lehet majd kukoricát morzsolni, libát hímezni, lúdtollal írni, csuhézni-csutkázni, valamint lámpást készíteni. A központi színpadon Tündérborsó, csillagkapu címmel az óvodások moldvai mulatságát láthatják az érdeklődők, de lesz Vásári komédia, vígság, bábszínházi előadás, hálaadó istentisztelet az újborért. Mindemellett idén sem maradhat el a libaszépségverseny és a késő délutáni falusi lámpagyújtás a Sóstói Múzeumfalu Márton-napi vigasságán.

 

Szoboszlai Tibor