Márton nap a Sóstói Múzeumfaluban: háromezren jövőre sem fognak éhezni!
Fotó: Trifonov Éva

Közel háromezren voltak kíváncsiak a Sóstói Múzeumfalu Márton Napi Vigasságára. A skanzen idei, utolsó nagyrendezvényén a hagyományokhoz híven, a fellépők közreműködésével néptáncokat lehetett megtanulni, és számos libás étel kóstolására is lehetőséget biztosítottak. A múzeumfaluban ráadásul idén is volt libaszépségverseny.

 

Először csak a Guliba társulat tagjai kezdtek szédítő táncba a Sóstói Múzeumfaluban felállított színpad előtt, de a szombati, Márton Napi Vigasságon kis idő múlva már kisebbeknek és nagyobbaknak is táncolni való kedve kerekedett.

A jó időnek köszönhetően már nem sokkal a nyitás után megérkeztek a látogatók, akiknek testnek és léleknek való csemegékkel is szolgáltak. Míg a zenészek, táncosok meg a bábosok szórakoztatták a nagyérdeműt a legtöbben már a vendéglátósok pultjai felé nyújtogatták a nyakuk.

A nyíregyházi Márton napon már a kisebbek is tudták, hogy milyen finomságok készülnek a libából, meg azt is, hogy aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik. A Magyar Népi Ízőrző Lovagrend pedig úgy döntött, hogy jövőre márpedig senki sem éhezzen. Kínáltak ezért többek között ludaskását, töltött libanyakat, libás töltött- és toroskáposztát, és olyan libazsíros kenyeret készítettek, amire még libaaprólékos pástétomot is tettek.  

A Múzeumfaluban idén is libaszépségversenyt rendeztek, az első jelentkező már délelőtt megérkezett. A Fél éves Mary névre hallgató tojó piros tüllszoknyát öltött és egyáltalán nem buta libaként hallgatta gazdája dicsérő szavait.

A Múzeumfalu a Márton Napi Vigassággal lezárta az idei nagyrendezvények sorozatát. A skanzen rekord évet könyvelhet. 105 ezer vendéget fogadtak már ebben az esztendőben. A siker titka talán az, hogy a mulatságok mellett mindig a régi öregek tudományára is tanítják a látogatókat. Most például az derült ki, hogy nagymamáink Márton napján még azt is megjósolták, milyen lesz az időjárás karácsonykor. 

Késő délutánig tartott a vigasság a Múzeumfaluban. Napközben számos közéleti személyiség és politikus is meglátogatta az eseményt. Sőt táncra is perdültek. Ágoston Ildikó, Sóstó önkormányzati képviselője, Szabó Tünde kormánybiztos és Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke együtt ropta a fellépőkkel.

Kapcsolódó galéria

Márton nap a Sóstói Múzeumfaluban 2022