Március végén megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok

A veszélyhelyzetben meghozott intézkedések nem érintették azt, hogy 2020. március 31-ével megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok, közismert néven a KMB-k.

A közigazgatási perekben 2020. április 1-től első fokon, regionális illetékességgel nyolc törvényszék jár el.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a Debreceni Törvényszék illetékességi területéhez tartozik, így a Nyíregyházi KMB előtt folyamatban lévő közigazgatási ügyeket a Debreceni Törvényszéknek adjuk át 2020. április 1.- én. Ettől a naptól kezdve az ügyfelek Debrecenből várhatnak értesítést az ügyük új bírósági számáról, s az eljárás folytatásáról.

S ekkortól a közigazgatási bírósági ügyekben másodfokon, illetve a felülvizsgálati eljárásokban is a Kúria jár el.

A munkaügyi bírósági ügyekben április 1-jétől első fokon Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nyíregyházi Törvényszék, mint munkaügyi bíróság, fellebbezési eljárásban az általunk intézett ügyekben a Debreceni Ítélőtábla jár el.

A felülvizsgálatot ezekben az ügyekben is a Kúria végzi.

Ezekben az ügyekben március 31-ig a keresetlevelet a Nyíregyházi KMB-hez, ezt követően   - a megyénkben lakó vagy tartózkodó dolgozóval szemben indított pert vagy ha a megyében lakó vagy tartózkodó munkavállaló indítja azt - a Nyíregyházi Törvényszékhez címezve lehet előterjeszteni.

A folyamatban lévő munkaügyi ügyek, új ügyszámon a megyénkben a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódnak, a fellebbezett ügyeket a Debreceni Ítélőtáblának küldjük meg április 1-jén.

Az érintettek minden egyes ügyben egyedi tájékoztatást kapnak a változásokról.

Az ügyfeleinknek segítséget nyújtunk, tájékoztatást adunk telefonos, e-mail- n esetleg postán megküldött érdeklődésükre.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék