Maradnak a sárkányok Sóstón?

Baráti kézfogással üdvözölte a nagyhírű jakartai Ragunan Zoo igazgatóját Gajdos Laszló Nyíregyházán hétfő délután. Az indonéz kolléga az itt letétbe helyezett varánuszokat jött megtekinteni. Arra volt kíváncsi, jó állapotban vannak-e. Öt éve az ő közreműködésével tették fel a varánuszokat az Európába tartó repülőgépre.
Dr. Bam Bang Triana, a Jakarta Ragunan Zoo igazgatója a Nyíregyházi Televízió riporterének elmesélte, hogy öt évvel ezelőtt készítettek egy hosszú és nagy dobozt a komodói sárkánygyíkoknak, és ebben küldték el őket Magyarországra. Amszterdamon keresztül jöttek, mert ott tartották őket karanténban. Ez egy nagyon hosszú út volt a sárkányoknak, de úgy véli, nagyon jól érzik magukat itt, hiszen jó étvágyuk van, ha csirkét kapnak, azonnal enni kezdenek.


Napirenden a szerződés

 

Hétfőn az indonéz nagykövet is Nyíregyházára látogatott. Személyesen járta végig az állatparkot, majd együtt vacsorázott a szabolcsi megyeszékhely polgármesterével. A találkozón szó esett arról az államközi szerződésről, ami alapján a váránuszok Nyíregyházán láthatóak. Mivel az ötéves letétbe helyezés idén lejár, a magyar fél a megújítását szorgalmazza. A nagykövet asszony azt mondta, a nyíregyházi állatpark egy rendezett intézmény, ezért támogatja, hogy a varánuszok Nyíregyházán maradhassanak. Wening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövet elmondta: idén lejár az az ötéves szerződés, amelynek alapján az állatok itt lehetnek. A diplomata reméli, hogy ezt a szerződést meg tudják újítani egy újabb időszakra és bízik benne, hogy a Nyíregyházi Állatparkban tovább folytatódik az állatgondozóik képzése is, hogy megtanulják, hogyan kell menedzselni egy jó állatkertet.

További képekért kattintson a fotóra!

A távol-keleti állatgondozók képzése szintén része a varánusz szerződésnek. Az indonéz szakemberek főként az afrikai állatok tartását tanulmányozzák Nyíregyházán. Az állatpark vezetői közben arról is beszámoltak, hogy az indonéz kollégákkal közösen a varánuszok szaporításán dolgoznak. Egy komoly tudományos kutatómunka indult el köztük, aminek az célja, hogy a kihalás szélén lévő fajt megmentsék.

 

Visszatelepítenék az utódokat

 

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója büszkén mondta, hogy a világon alig tíz állatkert tart ilyen varánuszt. Nagyon nagy dolog, hogy Nyíregyháza is kaphatott egy tenyész párt az indonéz államtól. A cégvezető reméli, hogy ez egy hosszú távú együttműködés lehet. A szakember bízik abban, hogy sikerül majd szaporítani is a ritka állatot, melyeket visszatelepítenének a természetes élőhelyükre. Ez egy olyan program, amit szeretnének jakartai szakemberekkel kidolgozni.

Az önkormányzat is fontosnak tartja, hogy a varánuszok Nyíregyházán maradjanak. Dr. Kovács Ferenc polgármester ezért jelezte a kormánynak, segítsenek a szerződés meghosszabításban.
A városvezető arról számolt be, hogy november végén a miniszterelnök egy delegációval látogatást tesz Indonéziában, és szeretnék, ha a nyíregyházi kapcsolat is szóba kerülne a tárgyalásokon, konkrétan a komodói varánuszok szerződése, melytől azt várják, hogy továbbra is itt maradhassanak a sárkánygyíkok.

A varánuszokat és a többi egzotikus indonéz állatot egyelőre bárki megtekintheti az állatparkban. Év végére pedig az is kiderül, megújítják-e a sárkángyíkok szerződését.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)