Maradjunk együtt! – Házasság hete február 13-20-ig
Fotó: Illusztráció

A házasság hete idén február 13-20-ig tart, amelybe programjaikkal több egyházközségünk is bekapcsolódik. Legtöbb helyen a lelkipásztorok szentmise keretében áldják meg a házaspárokat.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye rövid ízelítője a programokból:

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök ebből az alkalomból szentmisét mutat be február 19-én 18:00-tól, Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, amelyen megáldja az egyházmegyénkben kerek évfordulójukat (1, 5, 10, 15, 20, stb…) ünneplő házaspárokat. A jelentkező házaspárok lelkipásztoraik kíséretében érkeznek a szentmisére. A szentmise után szeretetvendégségre várják a jelenlévőket.

Nyíregyházi programjainkhoz kapcsolódóan felhívjuk szíves figyelmüket a Nyíregyháza- Sóstón található Házaspárok útjára, ahol a nyíregyházi házaspárok fognak imádkozni és kérni Isten segítségét, áldását életükre: https://www.dnyem.hu/programok/hazasparok-utja-a-hazassag-heteben-nyiregyhazan/

A Nyíregyháza-Jósavárosi Szent Imre plébánia szintén programokkal készül erre a hétre: https://www.facebook.com/105200354188183/photos/a.131227051585513/696165648424981/

A debreceni szent Anna székesegyházban házaspárok tesznek tanúságot az egyházközség hívei előtt életükről, házastársukról, családjukról. A plébánián meghirdetett heti Bibliaóra is a házasságról szól majd, de a filmklubra választott film közös megtekintése is ezt a témát boncolgatja. (További információk a programokról a plakáton található :  https://www.dnyem.hu/programok/maradjunk-egyutt-hazassag-hete-februar-13-20-ig-a-debreceni-szent-anna-foplebania-programja/  ).

A debreceni székhelyű Szent II. János Pál Intézet (Füredi u. 6.) pedig élményvacsorára várja a házastársakat: https://www.dnyem.hu/programok/randevuzz-kettesben-a-hazastarsaddal/"

A Házasság hete közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

„A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.

A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.”

 

Forrás: hazassaghete.hu / Öröm-hír sajtóiroda, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye