Marad a meleg, de több lesz a zivatar a hétvégén

Pénteken az ország nagy részén napos, nyári időnek örülhetünk, egyedül északkeleten már a reggeli óráktól vendégek lehetnek a záporok. Napközben szintén északkeleten és keleten valószínű csapadék kialakulása, mely sok esetben már zivatarként érheti el az említett tájak településeit. A Dunántúlon a napsütésé lesz a főszerep, de estére a borongós keleti tájakon is csillapodik a légkör.

Szombaton főként a Duna-Tisza közén párásan, ködösen indulhat a reggel. Míg keleten tisztább lesz az ég, a délelőtt folyamán nyugaton fordulhat elő egy-egy lokális zápor, zivatar. Délután északon, északnyugaton, esetleg a Dunántúl déli részén alakulhatnak további záporok, zivatarok, majd az este közeledtével egyre többfelé számíthatunk csapadékra. A legtöbb napsütés keleten, délkeleten ígérkezik.

Vasárnap borongós, sokfelé esős idő indítja a napot, néhol akár az ég is megdörrenhet. A folytatásban is sokfelé eső, zápor, zivatar tarkíthatja időjárásunkat, többfelé felhőszakadás is kialakulhat, a nap csak időnként bújhat elő. Hétfőn is folytatódik a csapadékos idő, de már több helyen felszakadozik a felhőzet, északnyugat felől kitisztulhat az ég.

Csak rövid időre mérséklődik a szél

Pénteken napközben az ország nyugati felében még élénk, erős lökések kísérhetik az északnyugatias szelet, majd szombaton ugyanitt élénkülhet csak meg az immár délies légmozgás. Vasárnap országszerte élénk lökésekkel járhat a szél, mely egy hidegfront érkeztével északnyugaton északnyugatira fordul, ám szélerősödésre csak hétfőn kell számítanunk. A hét első napján néhol akár viharos széllökések kísérte, feltámadó északi szélre van esély.
A napokban kialakuló zivatarok területén bármikor számíthatunk további viharos széllökésekre.

Maradnak a 30 fok körüli maximumok

Pénteken és szombaton 14-19, vasárnap és hétfőn 16-20 fokos hajnali minimumokra van kilátás. Napközben pénteken 25-31, szombaton 28-33 fokig melegszik a levegő. Vasárnap 23-30 fokra, majd hétfőn ismét pár fokkal melegebb időre számíthatunk.


Forrás: idokep.hu