Már vehetünk tűzijátékot!

A Domokos család gyermekei a nyíregyházi elárusítóhelyen győzködték szüleiket arról, milyen pirotechnikai eszközöket szeretnének fellőni a magasba szilveszter éjszakáján. A fiúk játékos eszközökből, pörgettyűkből, földi effektekből, rakétákból és nagyobb telepekből is válogattak. Édesanyjuk, Domokos Jánosné engedékeny volt és megengedte a gyerekeknek, több pirotechnikai eszközt is tehetnek a kosárba. Azt mondta szilveszterkor szeretik a tűzijátékot, hiszen ez is hozzátartozik a szórakozáshoz. Az édesanya hozzátette, nagyon figyelnek a gyerekek biztonságára, nem engedik közel őket a tárgyakhoz, csak messziről nézhetik, hogyan durrannak és világítanak.

További képekért kattintson a fotóra!

A jogszabály értelmében december 28-tól december 31-ig, este hat óráig lehet ezeket a pirotechnikai eszközöket legálisan megvásárolni az arra kijelölt helyeken. Nyíregyháza nagyobb bevásárlóközpontjainál ideiglenesen elhelyezett konténerekben kaphat bárki felvilágosítást arról, melyik eszközt hogyan kell alkalmazni.

 

Körültekintő alkalmazás esetén nem lehet baj!

 

Kovácsné Szabados Renáta több éve foglalkozik Nyíregyházán pirotechnikai eszközökkel. Azt mondta, az a tapasztalata, hogy egyre bátrabban kezdik használni az emberek a tűzijátékokat. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy minden esetben körültekintően kell eljárni a használat során, hiszen a nem rendeltetésszerűen használt szerkezetek baleseteket okozhatnak.

 

Egyes, kettes, hármas kategória

 

A megvásárolt tűzijátékokat kategóriájuktól függően lehet felhasználni. Ennek értelmében az egyes, illetve a kettes számmal jelölt eszközöket magánterületen egész évben ellőhetik a szórakozni vágyók, a hármas kategóriájú tűzijátékokat viszont csak Szilveszterkor lehet alkalmazni. Az ideiglenes konténerekben a szakemberek a vásárlók segítésére állnak abban, hogy melyik eszközt hogyan kell alkalmazni a biztonság érdekében. Mindezek mellett a bevizsgált termékekhez magyar nyelvű használati utasítás is tartozik. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy amelyik eszköz nem lép működésbe, vagy hármas kategóriájú, de nem használták fel, azokat január 5-ig vihetik vissza a vevők, hiszen veszélyes hulladéknak minősülnek. Az egyes és a kettes kategóriájú tűzijátékokat megfelelő körülmények között tárolva egész évben felhasználhatják a szórakozni vágyók.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)