Már véglegesek, hol lesznek a fix kamerák

Magyarországon 132 közúti helyszínen 365 darab fix telepítésű közúti intelligens kamerát helyeznek ki. Az ország több pontján zajlik a műszaki berendezések telepítésének munkálata, de a felszerelt kamerák egyelőre nem működnek.

Nyíregyházán három helyszínen, a Pazonyi úton, a László utcán és az Orosi úton szerelték fel a fix közlekedési ellenőrző pontokat, de már végleges az összes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fix kamera telepítési helyszíne. A mellékelt térképen jól látható, hol működnek majd a komplex ellenőrző pontok: a 4-es számú főút két nyíregyházi pontja és a 41-es számú főút szintén nyíregyházi helyszíne mellett Mátészalkán a 49-es számú főúton és az M3-as autópálya két nyíregyházi szakaszán is kamerarendszer vizsgálja majd a közlekedőket.

[REKLAM]

A fix telepítésű közlekedési ellenőrző pontokon lévő kamerákkal nemcsak a gépjárművek sebességét mérik majd, figyelik többek között a biztonsági öv használatát, a behajtási tilalom megszegését, a kötelező haladási irányra vonatkozó előírások betartását és a záróvonal átlépését, de a berendezés alkalmas például rendszámfelismerésre és forgalomszámlálásra is.

A közúti halálesetek és sérülések számának csökkentése érdekében létesülő rendszer rögzített kamerái üzemszerűen még nem működnek – a rendőrség időben tájékoztatást ad azok „élesítési” időpontjáról. A VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózatról az érdeklődők a rendőrség weboldalán tájékozódhatnak.

F. A.