Már több mint 2500-an igényelték a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását
Már több mint 2500-an igényelték a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását

Július elseje, hétfő óta igényelhetik a nagycsaládosok az autóvásárlási támogatást, amelynek bevezetését a Nagycsaládok Országos Egyesülete kezdeményezte.

A támogatás akkor igényelhető, ha a családban már legalább három gyermeket nevelnek, vagy az édesanya a harmadik gyereket várja és már betöltötte a várandósság harmadik hónapját. Fogyatékkal élő gyermek nevelése esetén az akár már felnőtt gyermek is feljogosítja a családot a támogatásra, amelynek nem feltétele a házasság, nincs életkori vagy jövedelmi határ, sőt az egyszülős családok számára is elérhető a támogatás.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétvégi sajtótájékoztatóján kiemelte, idén 5 milliárd forint áll rendelkezésre a nagycsaládosok autóvásárlási igényének kielégítésére – olvasható a kormany.hu-n. Novák Katalin hangsúlyozta:

Július elsején elindult a családvédelmi akcióterv, s az első hét tapasztalatai alapján már mondható: nagyon nagy az érdeklődés. Sokan szeretnének élni az új lehetőségekkel, a babaváró támogatással, a kibővült CSOK-kölcsönnel, a jelzáloghitel-elengedéssel és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával is. Már az első héten több mint 2500-an igényelték már a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását. Ez egy olyan lehetőség, amiben akár 2 és fél millió forintot kaphatnak a nagycsaládosok egy új autó vásárlásához, vagy zárt végű lízingeléséhez. Ezt az összeget teljes egészében felhasználhatják önerőként akkor, ha további hitelt vennének még fel, aztán pedig három évig nem adhatják el ezt az autót.

A legfeljebb 2,5 millió forintos támogatás legalább hétszemélyes új autó vásárlásához kérhető, a támogatás összege az autó vételárának maximum a felét teheti ki, és zárt végű lízingszerződés esetén is felhasználható. A támogatást az államkincstáron keresztül lehet igényelni, az összeget pedig nem kell előre finanszírozniuk a családoknak. Az Államkincstárnak 30 napja van elbírálni az igényeket, kérelmeket. A támogatásra való jogosultság igazolásával a családoknak hat hónapjuk van az autó kiválasztására és a szerződés megkötésére.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének felmérése szerint a nagycsaládosoknál a gépkocsipark 70 százaléka 10 évnél, 35 százaléka pedig 15 évnél is öregebb. A támogatással az érintetteknek lehetőségük nyílik arra, hogy korszerűbb, biztonságosabb járműre cseréljék autójukat.