Már szabadtéri, közös edzésekkel készülnek a nyári versenyekre a Sportcentrum atlétái
Fotó: Szarka Lajos

Elkezdték a felkészülést a Nyíregyházi Sportcentrum atlétái a halasztások miatt nyár közepén induló versenyszezonra. Az otthoni edzéseket felváltották a közös, kiscsoportos, a járványügyi szabályokat előtérbe helyező szabadtéri foglalkozások. Az atlétikai szakágvezető kérdésünkre azt mondta: ez inkább a felkészülés éve lesz a következő esztendő megmérettetéseire, ám ezzel együtt minden korosztály szeretne szépen szerepelni a versenyszezonban.

Vége a „home office” felkészülésnek, május negyedikét, a korlátozások enyhítését követően edzésbe álltak a Nyíregyházi Sportcentrum atlétái is. A 16 éves kortól idősebbek a négy fal közötti tréningeket cserélték le a szabadtéri edzésekre.

„Home office”-ból a stadionba

Az egyébként a nagyközönség előtt is megnyitott Városi Stadionban a futók és az ugrók készülnek Bakosi Béla és Széles Imre irányításával, míg egy másik helyszínen a dobóatléták kezdtek újra formába lendülni, minden értelemben, Kerekes László és Cserpák Róbert felügyeletével. Szükség is van rá, hiszen bármilyen odaadással is dolgoztak otthon, az igazi edzés nem helyettesíthető.

Visszaesés az állóképességben

– Sajnos ez a másfél hónap kiesés az ország minden területén, de nemcsak nálunk, a világ több részén is problémát okozott. A sportolóknál, így az atlétáknál is azzal járt, hogy főleg a kondicionális képességek, tehát erő, gyorsaság, állóképesség terén óriási visszaesés volt, hiszen az otthon elvégzett edzésmunka sem létesítményfeltételekkel, sem pedig edzői irányítással nem volt lehetséges, úgyhogy csak azt tudták csinálni, ami éppen rendelkezésükre állt a versenyzőknek – mondta a Nyíregyházi Televízió kérdésére Vas László, a Nyíregyházi Sportcentrum atlétikai szakágvezetője.

Betarthatók az előírások az edzéseken

A sokhétnyi kimaradást úgy pótolják szabadtéren – hiszen a teremben edzés még nem engedélyezett –, hogy betartják a járványügyi szabályokat, kiscsoportokban, s külön a fiatalabbak, idősebbek. De probléma nem lehet, mivel ez nem jár testi kontaktussal, és bőven van hely az egyszerre nagyjából harminc tréningezőnek, ráadásul külön időpontokban.

Nyári versenyek, különböző korosztályokban

Szükség is van rá, mert bár a nemzetközi (és részben hazai) versenyek elmaradtak, illetve a következő évre lettek tolva, az itthoni szezon elindul július közepén a korosztályos magyar bajnokságokkal, így az ifjúsági, a junior és az utánpótláskorúak állnak először rajthoz. Aztán augusztus elején van a felnőtt országos bajnokság, szeptember első hétvégéjén a felnőtt csapatbajnokság, a kettő között pedig augusztus 20-án a Gyulai István Emlékverseny, amin akár diszkoszban Szikszai Róbert és Kerekes Dóra, magasugrásban pedig Bakosi Péter is ott lehet, de ez csak augusztusban dől el.

A felkészülés jegyében

– Ezt az évet arra szánjuk, hogy felkészüljünk a következő évi nagy versenyekre. Olimpia is lesz, várhatóan a Nyíregyházi Sportcentrum versenyzőinek részvételével. Mindenképpen versenyezniük kell a gyerekeknek és a felnőtteknek, hogy valamilyen szinten meg tudjuk tartani azt a formát, amit most, május negyedikétől megkezdtünk visszaállítani – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak a szakágvezető.

Jövőre már a Centrumban

Tehát igazából egy új alapozás indult el, s csak remélik, hogy lesznek olyan állapotban – ha nem is csúcsformában – a versenyzők, hogy meg tudnak mérkőzni a bajnoki címekért, persze a probléma országos és mindenkit egyformán sújt. Az pedig szinte biztosnak látszik, hogy – mint arról nemrégiben beszámoltunk – a nyíregyházi atlétika jövő tavaszra új otthonra lel, hiszen elvileg 2020 márciusára elkészül a nemzetközi szintű, Közép-Európában egyedülálló Atlétikai Centrum a Tiszavasvári úton, a Modern Városok Program részeként.

 

Kapcsolódó galéria

Atlétikai edzés a stadionban 20200518