Már Románia felől is jönnek a migránsok

A magyar-szerb és a magyar-horvát határon állítottak fel kerítést egy kormányhatározat alapján. A négy méter magas műszaki határzár összesen 175 kilométeren védi az országot az illegális migrációtól. Azért volt rá szükség, mert 2015-ben jelentősen megnőtt az országra nehezedő migrációs nyomás.

 

A HATÁRZÁR VOLT AZ EGYETLEN MEGOLDÁS

 

Tavaly július közepéig közel 80 ezer menekült lépte át illegálisan az országhatárt. A migránsok nem akartak befogadótáborokba menni, sőt regisztrálni sem kívánták magukat, egyszerűen Nyugat-Európa fejlettebb országaiba tartottak. Mivel ott sem tudták egyszerre fogadni őket, Budapesten több ezer menekült hetekig tanyázott a Keleti pályaudvaron és környékén, arra várva, hogy többek között Németországba vagy Svédországba mehessen. A kormány annak érdekében, hogy felszámolja a sokszor kaotikus állapotokat, elrendelete a határzár kiépítését. Mivel a migránsok már ekkor is megpróbálták megkerülni a kerítést Románia felől, ezen a határszakaszon is megépült a műszaki határzár a Maros folyóig. Most sajtóértesülések szerint a migránsok ismét ebből az irányból akarnak eljutni Magyarországra.

 

MIGRÁNSOK JÖHETNEK MEGYÉNKBE IS?

 

Battonyánál a napokban 27 határsértőt fogtak el a hatóságok. A magyar-román határ 450 kilométeres. Ebből több mint 85 kilométeres szakaszon a megyével határos a szomszédos ország. Szakértők arra figyelmeztetnek, erre is terelődhet később a migránsáradat. Ez azért is veszélyes, mert a megyében csak Nyírbátorban működik őrzött befogadó központ. Ez azonban jelenleg is közel telt házzal üzemel. Ide 107 migránst tudnak elhelyezni.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: internet)