Már pollenszezon van

Orrfolyás, orrdugulás, könnyezés és ingerköhögés. Ezek a tünetek gyakran utalnak valamilyen allergiára. A kora tavasztól késő őszig tartó időszakban egyre több embert érintenek ezek a problémák. Ez nem véletlen, hiszen ahogy vége van a télnek és virágba borul a természet, folyamatosan újabb és újabb növények virágpora száll a levegőben.

 

Segít a pollencsapda

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a levegő pollentartalmát január 20-tól egészen október 31-ig folyamatosan méri. Egy 19 méter magasan elhelyezett pollencsapda van a szakemberek segítségére abban, hogy megmérjék és megfigyeljék, melyik növény pollenje, milyen mennyiségben fordul elő a levegőben. Erről folyamatosan pollennaptárat vezetnek, amely az allergiásoknak jelent nagy segítséget. Ez elérhető a www.antsz.hu oldalon. Nyíregyházán jelenleg megnőtt a pázsitfűnek a koncentrációja a levegőben, és a pollencsapda adatai alapján igen magasan van. Közepes mennyiségben van jelen a platán pollenje, és emelkedik a gombák spóráinak a száma. Az allergiások száma egyre nő, évről évre újabb és újabb embereket érint a pollen-probléma.

 

A betegséget kezelni kell!

 

Dr. Salzmann Marianna, a Népegészségügyi Főosztály, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője elmondta, aki úgy érzi, hogy esetleg ebben a szezonban lép fel a betegség, annak el kell menni kivizsgáztatni magát. Hozzátette, már léteznek tesztek, például bőr tesztek, amelyek segítségével megmondható, hogy ki milyen növényre allergiás.

A szakember azt tanácsolja, az allergiaszezonra időben fel kell készülni. Akinél igazolódott az érzékenység, jó, ha az adott pollen megjelenése előtt már szedi a gyógyszert. De mindenkinek érdemes ebben az időszakban gyakrabban hajat mosni, ágyneműt cserélni és a kora reggeli vagy késő esti órákban szellőztetni, hiszen olyankor kevesebb a levegő pollentartalma. Allergiásoknak a szabad levegőn teregetni sem érdemes, hiszen a frissen mosott ruha is tele mehet azzal a pollennel, amire valaki érzékeny.

ME.