Már „okosodnak

 Március elején már harminc patikában megkezdõdött az e-recept alkalmazását tesztelõ kísérleti program, az éles indulás pedig novembertõl várható. A változás a betegek számára is hozhat elõnyöket: krónikus betegségek esetén például a stabil, fenntartó kezeléshez szükséges gyógyszereket egy felírás után két-három alkalommal is ki lehet váltani, azaz nem kell havonta sorban állni az orvosnál pusztán a „vény” miatt.

A BETEG IS HOZZÁFÉRHET

– A hatalmas és egységes informatikai rendszerhez minden támogatott gyógyszert rendelõ (vényíró) orvos és minden gyógyszertár a saját számítógépén keresztül képes kapcsolódni. Az adatbázis – megfelelõ adatvédelmi garanciákkal – elérhetõ a kezelõorvosnak, a gyógyszertárnak és a betegnek is, ebbõl fakadóan mindannyian olyan plusz információkhoz juthatnak, amelyekkel a betegek gyógyszeres kezelése és gyógyszerekkel való ellátása sokkal biztonságosabb lesz – tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztõségét dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

– Az e-recept kiváltása során a betegnek nem lesz más dolga, mint magával vinni a felírási igazolást a gyógyszertárba. Ezt átadja a gyógyszerésznek, aki a receptet beazonosítja a nagy elektronikus rendszerben (EESZT), majd kiadja az orvosságot, aminek az átvételét a beteg az úgynevezett „kiadási igazoláson” az aláírásával igazolja. Abban az esetben, ha a betegnél nincs ott a felírási igazolás, de megfelelõ személyazonosítóval igazolni tudja magát, felírási igazolás nélkül is kiválthatja a gyógysze¬rét. Természetesen arra is lehetõség lesz, hogy ne a beteg maga, hanem egy hozzátartozója kapja kézbe az orvosságot. Ebben az esetben számára át kell adni a felírási igazolást, és õ ennek a birtokában kiválthatja a gyógyszert. (A hozzátartozó viszont, a beteggel ellentétben, felírási igazolás nélkül nem válthatja ki a beteg gyógyszerét, ez a beteg védelmét szolgáló garanciális szabály lesz) – magyarázta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

NEM TÛNIK EL A PAPÍR ALAPÚ

– Az e-recept bevezetésével nem tûnnek el teljesen a papír alapú receptek – folytatta a tájékoztatást dr. Hankó Zoltán. Elõfordulhatnak ugyanis olyan élethelyzetek, amikor az orvos úgy ír fel gyógyszert, például a beteg otthonában, hogy nem tud az e-recept rendszerhez csatlakozni. Ebben az esetben továbbra is papír alapú vényt állít ki, és a gyógyszertárban a gyógyszerész errõl viszi be a szükséges adatokat a nagy adatbázisba, tehát ilyenkor õ állítja ki az e-receptet.

E-SZEMÉLYIVEL NEM KELL ALÁÍRNI

A papír alapú gyógyszerreceptet eddig – a rá nyomtatottak szerint – alá kellett írni vagy annak, akinek a nevére szólt, vagy aki átvette. Az e-recepttel azonban ez is változik. Ha a beteg e-személyivel rendelkezik, akkor a kiváltást ezzel igazolhatja, mert a gyógyszertárakban az ehhez szükséges eszközök telepítésre kerülnek. Ha pedig e-személyije még nincs, a kiadási igazolást fogja aláírni, hogy megkaphassa a gyógyszerét.

FELÍRÁSI IGAZOLÁST KAP

– A receptet az orvos a számítógépén ugyanúgy kitölti mint eddig, és akkor kerül be a nagy elektronikus adatbázisba, ha a vényfelírás végén az orvos a vényt lezárja. Ezzel párhuzamosan a beteg kap egy úgynevezett „felírási igazolást”, amin mindazok az adatok rajta lesznek, amelyek eddig is szerepeltek a recepten. Fontos ugyanis, hogy a beteg tisztában legyen azzal, mit és mennyit írt fel neki az orvosa, hogy megfelelõen fel tudjon készülni a gyógyszerkiváltásra. A beteg tehát érdemi változást nem tapasztal. A jelenlegi tervek szerint a felírási igazolást jövõ év végéig kötelezõ a betegeknek átadni, utána viszont már csak a beteg kérésére kell ilyet kiállítani.

(Szerző: Bruszel Dóra)