Már most sok a kullancs

Korábban márciusban még nem kellett tartani az élősködőktől. Késő tavasztól az első, őszi fagyokig jelentettek veszélyt az élőlényekre. Most már azonban, a globális felmelegedés miatt ez az időszak korábbra tevődik. Mivel idén télen kevésszer volt tartósan fagypont alatt a hőmérséklet, így a talajlakó vérszívók jól átvészelték a hideg napokat. Számuk nem ritkult. Az enyhe idő kezdetével ezek az atkafélék azonnal megjelentek, és kellemetlenségeket okoznak embernek és állatnak egyaránt. Kullancscsípés következtében az embereket két nagyon komoly betegség érinti. Az egyik a Lyme-kór, amely antibiotikummal kezelhető, a másik pedig a veszélyesebbnek számító vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ebben az esetben a páciens a kullancscsípést követően influenzaszerű tüneteket érez, majd miután az elmúlt, kéthetes lappangási idő után nagyon súlyos, a legtöbb esetben halálos kimenetelű fertőzés alakulhat ki. A vírusos fertőzés ellen lehet védekezni.

 

Fontos az önellenőrzés

 

Dr. Soós Zoltán háziorvos, a Nyírségi Háziorvosi Egyesület elnöke azt mondta, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, amely 3 oltásból álló sorozat. Hozzátette, a Lyme-kór ellen nincs oltóanyag, ezért annál arra kell ügyelni, hogy ha valaki kullancs által fertőzött területen tartózkodik, utána nézze át a ruházatát és a bőrét is. Dr. Soós Zoltán felhívta a figyelmet arra, ha valaki kullancsot lát magán, távolítsa el azt.

 

Népi praktikát ne!

 

A szakorvos szerint ehhez nem jók a népi praktikák. Nem szabad rátenni olajat, arcszeszt, hiszen megfullad tőlük a kullancs, és akkor üríti kórokozóit a gazdaszervezetbe. Ezek helyett speciális kullancskiszedő csipeszt vagy kanalat érdemes használni. Ha valaki nem tudja kivenni, inkább forduljon orvoshoz.

 

Veszélyben a kutyák

 

Az utóbbi 8–10 évben az ember mellett a kullancsok főleg a kutyákra jelentenek óriási veszélyt, hiszen egy egysejtű parazitát, a Babesiosis nevezetű betegség kórokozóját terjesztik az ízeltlábúak törzsébe tartozó állatok. Ez egy nagyon veszélyes betegség, amely étvágytalansággal, bágyadtsággal, magas lázzal, hangulatváltozással és gyakran szövődménnyel is jár. Ha nem kezeli szakember a kórt, a betegség 3-4. napján a kutyák vizeletében már vér is lehet. Ha továbbra sem részesítik az állatot egészségügyi ellátásban, kiszáradhat és akár el is pusztulhat. A megbetegedés nagyon gyakori, a Nyíregyházi Oktató Állatkórházban mindennap találkoznak kullancs okozta fertőzéssel az állatorvosok.

 

Minden harmadik eb

 

Dr. Pelle György, a Nyíregyházi Oktató Állatkórház vezető állatorvosa arról számolt be, a betegséggel érkező állatoknál minden harmadik kutyánál ezt a kórt diagnosztizálják az állatorvosok. Így ez a fertőző betegség, a Babesiosis ebben az időszakban mindenféleképpen vezető helyen van.

[REKLAM]

Mivel egy európai uniós szabályozás értelmében a kullancsokat nem lehet permetszerrel gyéríteni, ezért a hangsúly a megelőzésen van. A kullancsokat távol kell tartani a kutyáktól! Erre több megoldás is létezik: a már ismert nyakörv és rácseppentő oldat mellett az utóbbi időszakban szájon át beadható tablettával is lehet védekezni a kullancsok okozta fertőzések ellen. Kullancs szempontjából könnyebb helyzetben vannak a macskatulajdonosok. Bár a cicákat is megtalálják az élősködők, bennük a Babesia betegség nem alakul ki. Azonban a macskáknak is javasolják a szakemberek a rendszeres ellenőrzést és a kullancs elleni védekezést, hiszen ha nem is komoly, de más kórral megfertőzhetik nyávogó kedvenceinket.

M. E.

(Fotó: internet)