Már mindenszentekre készülnek az Északi temetőben
Már mindenszentekre készülnek az Északi temetőben

Megjelentek az első krizantémárusok a piacokon, mindez pedig azt vetíti előre, hogy közeleg mindenszentek és halottak napja. Októberben és novemberben bonyolítja le a legnagyobb látogatói forgalmat az Északi temető is, hiszen ilyenkor rengetegen érkeznek a sírkertekbe, hogy letakarítsák szeretteik sírját a falevelektől, majd pedig elhelyezzék rajtuk az emlékezés virágait és mécsest gyújtsanak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg  Megyei  Temetkezési  Kft. már a hónap végére készül, hiszen mindenszentek ezúttal négynapos hosszú hétvégére esik, vagyis várhatóan több napon keresztül tömegek érkeznek majd a köztemetőbe.

Az egyik helyen síremléket tisztítanak, míg a szomszédban új sírkő készül. Közben gyűlnek a sepregetés során összegyűjtött falevélkupacok és a krizantémoktól egyre több színben pompázik a temető. Érezhetően közeleg mindenszentek és halottak napja, hiszen már most nagyobb a forgalom az Északi temetőben. Már csak emiatt is megváltozik jövő héttől a nyitvatartási rend. Október 23-tól október 28-ig 7 és 19 óra között fogadják a látogatókat, október 29-tõl november 2-ig pedig 7-tõl 20 óráig. Folyamatosan dolgoznak a sírkövesek a köztemetőben, de nagyobb munkákra már csak az előttünk álló két hétben van lehetőség, október 28-tól tiltják ezt.

Gyakoribb lesz a szemétszállítás is

– Mivel az Északi temető esetében egy közel 120 ezres város sírkertjéről beszélhetünk, így – csakúgy, mint minden évben – most is megnövekedett látogatói számra számítunk mindenszentek és halottak napján, illetve az azt megelőző időszakban is. Ilyenkor tömött sorokban érkeznek a látogatók, ezért már javában készülünk az ünnepekre. Zajlik a temető szépítése, rendbe tesszük az elhanyagolt sírokat, és közben egyeztetünk az ÉAK Nonprofit Kft.-vel, hiszen gyakoribb szemétszállítást kértünk. Az október 23-ai hetet követően heti két alkalommal viszik majd el a hulladékot, de ha igény mutatkozik rá, akkor akár még ennél is gyakrabban. Mindemellett mobil WC-ket is rendeltünk, ezeket már az október 23-ai héten kihelyezzük a temető több pontján és csak a november 10-ei héten viszik el.

– Mivel a megnövekedett forgalom miatt előfordulhatnak lopások, rongálások, ezért csakúgy, mint minden évben, most is folyamatosan kapcsolatban vagyunk a rendőrséggel, a polgárőrséggel és a közterület-felügyelettel, akiktől már ezekben a napokban is fokozott jelenlétet tapasztalhatunk a temetőben – tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője.

Újabb urnafalat alakítanak ki

– 2021-ben a pandémia miatt nehézkessé váltak a beruházások, 2022-ben pedig az áremelkedések miatt végesek a forrásaink, de a nehézségek ellenére is folyamatban vannak fejlesztések az Északi temetőben – folytatta az ügyvezető. – Zajlik az új parcella kialakítása, bővítjük a bemosóparkot, borostyán sövényfalat hozunk létre, és egy 144 férőhelyes urnafal is elkészül, a bemosópark mellett. Ennek az alapozása már megtörtént, mindenszentekig pedig el is készül, így egy újabb színvonalas temetkezési hellyel bővül az Északi temető.

Ami még mindenszenteket, halottak napját, valamint az azt megelőző időszakot illeti: az ügyvezető arra kéri a látogatókat, hogy kutyát ne vigyenek be a temető területére, értékeiket pedig ne hagyják őrizetlenül. Mivel ismét megjelentek a temetőben a látogatókat munkaszerzés céljából megszólító olyan vállalkozók is, akik engedéllyel, szakképesítéssel nem rendelkeznek, kéri a tisztelt temetőlátogatókat, hogy saját érdekükben győződjenek meg arról a megbízás előtt, hogy a vállalkozó rendelkezik-e a munka elvégzéséhez szükséges anyagokkal, eszközökkel, illetve megfelelő telephellyel, engedéllyel, szakképesítéssel. A temető üzemeltetője és az önkormányzat ugyanis nem tud felelősséget vállalni az esetleges károk, el nem végzett vagy szakszerűtlen munkák miatt.