Már látogathatóak a szociális intézmények egészséges lakói

Már látogathatóak azok a szociális intézményekben élők, akik nincsenek elkülönítve koronavírus-fertőzés miatt. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos részlegesen feloldotta a március 8-án elrendelt látogatási tilalmat a szociális intézményekben. Az erről szóló határozat június 3-án lépett életbe. A kórházak látogatási tilalma ugyanakkor továbbra is érvényben marad.

A látogatási lehetőséget tehát a szociális intézményekben biztosítani kell, de csak egészséges személy látogathatja meg hozzátartozóját. Ezt oly módon kell megszervezni, hogy a látogató csak azzal a gondozottal kerüljön 2 méteren belüli távolságra 15 percen túl, akit meglátogat. A látogatók részére szappanos kézmosási lehetőséget és /vagy vírusölő kézfertőtlenítőszert kell biztosítani.

A látogatásra vonatkozó szabályok betartásáért és nyilvánosságra hozataláért az intézmény vezetője a felelős. A szabályozást az intézmény honlapján, illetve a bejáratnál kifüggesztve nyilvánosságra kell hozni.

A szociális intézményben maszk viselése mellett fodrász, manikűrös, pedikűrös is fogadható.  Valamint vallási esemény is megtartható az intézményben a szociális távolságtartása biztosításával.

Amennyiben megoldható, javasolt a látogatást az intézmény kertjében, udvarán megoldani, ha ott az egyes családok /ismerősök között a 2 méteres távolság biztosítható. Ha a szabadban történő találkozás nem biztosítható, akkor olyan helyiségben történjen a látogató fogadása, ahol az egyes családok/ismerősök között a 2 méteres távolság biztosítató vagy a látogatás céljára egy külön helyiséget kell biztosítani.

Ha a gondozott egyágyas szobában/elkülönített lakrészben lakik, akkor ott történhet a látogató fogadása. Maximalizálni kell az egyidőben történő látogatók számát, többágyas szobában, ágyban fekvő gondozottat maszk viselésével egyszerre csak egy személy/családtag látogathat.

Az intézményben a lakók kaphatnak csomagot (élelmiszert, használati tárgyakat stb.).

A határozat feloldja a felvételi tilalmat is. Mostantól új gondozott is felvehető a szociális intézményekbe az otthonából, ha rendelkezik 4 napnál nem régebbi PCR-vizsgálattal végzett negatív koronavírusteszttel.

Kórházból továbbra is csak akkor vehető fel, vagy vissza gondozott az intézménybe, ha rendelkezik  negatív a koronavírus teszttel.

 

Forrás: koronavirus.gov.hu