Már készülhetnek a diákigazolványok

 

2010-től nem az iskoláknak, hanem a szülőknek a feladata az, hogy a tanulók kártyaalapú dokumentummal rendelkezzenek. A diákigazolványt érdemes már az általános iskolai beiratkozás előtt elkészíttetni, hogy a hivatalos bejelentkezésre már ezt a dokumentumot is fel tudják mutatni a jelentkezők. 2016. január 1-jétől ingyenesen váltható ki a tanulói kártya a Kormányablakokban. Ehhez előre egyeztetett időpont nem szükséges, azonban aki szeretné, a 1818-as telefonszámon bejelentkezhet erre a feladatra. Nagyon fontos, hogy kivel érkezik a leendő iskolás a Kormányablakba.

 

Csak a törvényes képviselő!

 

Márton Ferenc, a Nyíregyházi Járási Hivatal Kormányablak Osztály vezetője felhívta a figyelmet arra, kiskorú ügyében csak a törvényes képviselő járhat el, ezért mindenképpen azzal jelenjen meg a gyerek, ne olyan felnőttel, aki nem intézkedhet a gyerek ügyében.

A diákigazolvány igényléséhez szükséges a szülő vagy a gondviselő és a gyermek személyi igazolványa, vagy érvényes útlevele, illetve lakcímkártyája. Ha személyi igazolványa még nincs a kiskorúnak, ezt is ingyenesen igényelhetik meg a Kormányablakban. A diákigazolvány kérésekor a hivatalban készítenek egy fényképet és adnak egy adatlapot, amit vinni kell majd az általános iskolai beiratkozásra. Az oktatási intézmények ezt továbbítják a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának, ahol a plasztik kártya gyártása történik. Ahogy a dokumentum elkészül, kipostázzák azt a kérelemben feltüntetett címre. Amennyiben ott nem veszik át, akkor eljuttatják a gyermek lakóhelye szerinti illetékes Kormányablaknak, ahol egy éven át őrzik. Nyíregyházán a diákigazolványokat a Kossuth tér 1. szám és a Hősök tere 3. szám alatti Kormányablakokban már lehet ingyenesen igényelni. Itt hétfőn reggel 7-től 17 óráig, kedden 8 és 16 óra között, szerdán és csütörtökön 8 és 18 óra között, pénteken pedig 8-tól 16 óráig fogadják az ügyfeleket.

M. E.