„Már hó takará el a Kékestetőt” – Leesett az első hó Magyarországon
Havas fák a Kékestetőn (MTI Fotó: Komka Péter)

Petőfi Sándor Szeptember végén című versében már a nyarat követő első hónapban vastag hótakaróról számolt be. Idén egy kicsit tovább kellett várni az első hóra, a Kékestető látványvilága azonban kárpótol a késedelemért.

Az előrejelzéseknek megfelelően szerda hajnalban leesett az első hó Magyarországon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden Facebook-oldalán számolt be az éghajlati változásról.

A térségünk időjárását alakító mediterrán ciklon miközben észak felé helyeződik át, maga mögött hidegebb levegőt ránt be a Kárpát-medencébe, és a magasban egyre nagyobb területen megjelennek a mínuszok, emiatt hazánkban az északi hegycsúcsainkon éjszaka és holnap napközben akár halmazállapot-váltás is bekövetkezhet” – írta az OMSZ.

A Kékestetőn elhelyezett kamerák jól mutatják, hogy az ország legmagasabb hegyét már beborítja a hó, amely már az 5 centiméteres vastagságot is eléri.

A téli túrázást kedvelők már pakolhatják is a hátizsákot, de ha távol esik tőlük a Kékestető, akkor sem kell aggódniuk, mivel Bánkúton, Mátraszentistvánon, Galyatetőn illetve a Nagy-Hideg-hegyen is havazott.

 

Forrás: hirado.hu