Már elektronikusan is befizethetők a helyi adók – Március közepe a határidő

Közeleg a helyi adók első féléves befizetési határideje. A vállalkozóknak és a magánszemélyeknek is március 15-éig kell befizetni a kötelezettségüket, viszont a munkaszüneti nap miatt hétfőig lehetséges. A Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Adóosztálya gépjárműadóból, iparűzési adóból, építményadóból és más helyi adókból idén is, mintegy 4 milliárd forintos bevételt vár. Fontos újdonság, hogy az online lekérdezés mellett az elektronikus befizetési lehetőség is az adózók rendelkezésére áll.

A helyi adók befizetése a munkaszüneti nap miatt március 16-ig, hétfőig lehetséges. Eddig az időpontig minden adózó pótlékmentesen tehet eleget kötelezettségének.

A posta kézbesíti

A Polgármesteri Hivatal Adóosztálya a Magyar Posta közreműködésével a hét folyamán juttatja el a közel 44.000 adózóhoz az ilyenkor megszokott „Adószámla kivonatokat”, amelyek tartalmazzák az első félévben fizetendő helyi adókat, gépjárműadót, pótlék, bírság összegeket és az esetleges elmaradásokat, hátralékokat és a befizetési csekket is.

Megnézhető elektronikusan

Dr. Kása Brigitta aljegyző szerkesztőségünknek azt mondta, aki még nem kapta kézhez az adóegyenleg értesítőt, az internet segítségével is tájékozódhat, illetve az önkormányzat adóhatósági osztályán is segítenek. Az Elektronikus Önkormányzati Hivatali Portál segítségével a nap 24 órájában minden adózónak, aki ügyfélkapus, cégkapus regisztrációval rendelkezik, lehetősége van az aktuális adóegyenlegek pontos és részletes lekérdezésére.

Csekk nélkül is teljesíthető

Az adókötelezettségek egyszerű teljesítéséhez ebben a befizetési időszakban – az adófizetési kötelezettségek online lekérdezésén túl – új szolgáltatásként elindították azok elektronikus befizetési lehetőségét is, így azok a csekkek megérkezésétől függetlenül is teljesíthetők ilyen módon. A https://e-onkormanyzat.gov.hu oldalra kattintva az ügyfél a kiválasztott önkormányzathoz tartozó adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségét (pl. gépjárműadó, építményadó, iparűzési adó) elektronikus úton teljesítheti, az interneten keresztüli bankkártyás fizetés segítségével. Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatás igénybevételéhez KAÜ bejelentkezés (pl. ügyfélkapus azonosító) szükséges, és egy tranzakcióval akár több adószámlán fennálló tartozás is befizethető.

Figyeljünk az sms-re

A sikeres fizetéseket követően a bankok által küldött visszaigazoló SMS tartalmára viszont nincs ráhatása a hivatalnak. Az SMS-ben esetlegesen előforduló Budapest városnév a Magyar Államkincstár székhelyére utal, nem a kedvezményezett önkormányzatra.

Minden információt tartalmaz

Az értesítőink, a folyószámla kivonataink a legfontosabb két helyi adónemről tartalmaznak adatokat az építményadó és a helyi iparűzési adó vonatkozásában. Természetesen tartalmazzák az adózónak az esetlegesen, korábban elhalasztott befizetéseinek az összegét is, illetve az esetleges pótlékokat és bírságot. Tartalmazza még a legfontosabb központi adót, a gépjárműadóról szóló értesítést is, ez a folyószámlán látszik, illetve megjelennek itt a túlfizetések is.

– részletezte dr. Kása Brigitta aljegyző.

Érdemes tartani a határidőt

Az adóelőleg első részletét március 16-áig, a második részét, szeptember 15-éig kell befizetni. A hatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a fizetési határidőt érdemes betartani, mert akik kötelezettségüknek a határidőn belül nem tesznek eleget, azoknak késedelmi pótlékot számolnak fel. Az adótartozás esetén már a pótlékkal növelt összeget kell fizetni, amit akár adó formájában is beszedhetnek.

Egyeztetés kezdeményezhető

Ha az adózók esetleg valami oknál fogva nem értenek egyet a feltüntetett összeggel, lehetőségük van arra, hogy egy folyószámla egyeztetést kezdeményezzenek. Ezt az adóosztály ügyfélcentrumán tehetik meg a 28-as ablaknál. Jó tudni, hogy idén nem készülnek hosszabbított nyitvatartással a hivatalban hétfőn.