Már csak egy hét a szünet

A Nefelejcs Bölcsődében tele voltak az udvarok hétfő délelőtt. Jelenleg ez az ügyeletes intézmény a városban, amelyik fogadja azokat a kicsiket, akik saját bölcsődéjük két hetes zárva tartása alatt is járnak közösségbe. Július 18-án kezdődött meg a két hetes nyári vakáció a város kisgyermeknevelő intézményeiben. Ezek nem egyszerre zártak be, folyamatosan biztosítottak ügyeletet.

 

Vakáció két ütemben

 

A Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézményhez tartozó kilenc bölcsőde két ütemben tartott szünetet ezen a nyáron. Július 18-tól két héten át volt zárva a Napsugár, a Hóvirág, a Nefelejcs, a Babaház, a Bóbita és az Aprajafalva Bölcsőde. Az ezekbe az intézményekbe járó gyerekeket ügyeleti rendszerben július 29-ig a Tőke utcán található Katica Bölcsőde várta. Augusztus 1-jétől fordult a helyzet, azok a bölcsődék zártak, amelyek addig nyitva tartottak. Így augusztus 12-ig bezárt az Őzike, a Micimackó és a Katica Bölcsőde. Ezek gyermekei és dolgozói mentek szünetre. Ebben az időszakban a Sarkantyú utcai Nefelejcs Bölcsőde biztosít ügyeletet.

 

Fontos a folyamatos ellátás

 

Dr. Nagy Erzsébet, a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény igazgatója elmondta, a zárva tartás az intézmény részéről azért fontos, mert ilyenkor tudják elvégezni a felújítási,- valamint a takarítási munkálatokat. A szülők részére, akik nem tudják megoldani a gyerek ellátását, folyamatosan tudnak felügyeletet biztosítani, így egy gyermek sem marad ellátás nélkül.

 

Az ellátás ugyanolyan

 

A szülőknek abban az intézményben kellett jelezni az ügyeleti igényt, amelyikbe a gyermek év közben jár. Az ügyeletes intézményben a gyermekek ugyanolyan ellátásban és gondozásban részesülnek, mint saját bölcsődéjükben. A szülőknek a gyermek mindennapok során használt tárgyait, felszereléseit kell elvinni a fogadó intézménybe.

 

Zárás alatt felújítás és takarítás

 

A zárás ideje alatt a bölcsődékben kisebb-nagyobb felújítási, takarítási és fertőtlenítési munkákat végeznek annak érdekében, hogy a nyitást követően megfelelő környezet fogadja a legkisebbeket. A zárva tartások alatt a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény keretein belül működő intézményekben 40 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló beruházásra került sor. Így például az Őzike és a Napsugár Bölcsőde teljesen megújult, de a többi intézményben is voltak felújítási munkálatok. Az Önkormányzat 2016 januárjától már 10 millió forinttal támogatta a bölcsődei felújításokat, a nagyobb munkálatokra pedig a szünet ideje alatt került sor. Augusztus 15-től mind a kilenc intézmény a megszokott rend alapján fogadja bölcsődéseit.

ME.