Már az egyházi fenntartású intézményeket is fertőtlenítik a katonák Nyíregyházán

Nyíregyházán megkezdődött az egyházi fenntartású szociális intézmények fertőtlenítése is. Ahogy az önkormányzati intézmények esetében, itt is a honvédség szakemberei végzik el, speciális szerek felhasználásával az épületek teljes körű fertőtlenítését. Az egyházi, alapítványi intézményekben nem kötelező ezt a munkát elvégeztetni, a szociális otthonok maguk dönthetnek arról, kérik-e a honvédség segítségét. A Tiszántúli Református Egyházkerület úgy döntött, hogy élnek a honvédség segítségével.

 

Egy permetező segítségével még a vegyvédelmi egyenruhát, a gázálarcot és a speciális lábbelit is lemosták. Így mentesítették a kórokozóktól azokat a katonákat, akik hétfő délután a Szivárvány Idősek Otthonában végeztek fertőtlenítést. A székesfehérvári honvédek három tehergépjárművel és két személyautóval érkeztek a Tölgyes utcán található szociális intézménybe.

Ez a legnagyobb szociális intézmény

Nyíregyháza legnagyobb otthonában 305 idős embert ápolnak, 194 dolgozó, köztük orvosok közreműködésével. Az intézményben már a vészhelyzet kihirdetése előtt komoly intézkedéseket vezettek be, hogy sem a bent lakók, sem a dolgozók ne fertőződjenek meg.

– Az intézmény rendelkezik szakápolási, működési engedéllyel, tehát már a korábbi időszakban is fertőtlenítő takarítást végeztünk a mindennapokban, nyilván ennek a gyakorisága, a mértéke változott, növekedett, illetve belső átcsoportosításokkal, plusz létszámmal sikerült megerősíteni a takarítószemélyzetet. Tehát most jóval több ember végzi a napi takarítási, fertőtlenítési munkákat, mint a korábbi időszakban – fogalmazott Vári Zoltán, a Szivárvány Református Idősek Otthona igazgatója.

Nem kötelező, de éltek a lehetőséggel

A Tiszántúli Református Egyházkerület múlt héten értesült arról, hogy a honvédség, ha igénylik, besegít a fertőtlenítésben. A református esperes kollégáival egyeztetve úgy döntött, él ezzel a lehetőséggel, a honvédség katonái így kerültek a Szivárvány Idősek Otthonába.

– Egy héttel ezelőtt érkezett, a késő esti órákban az e-mailes megkeresés, vagy inkább felajánlkozás, és másnap reggel értettük meg azt, egészen világosan, hogy ez nem egy kötelező beavatkozás, hanem élhetünk ezzel a lehetőséggel. A már említett előkészületek után úgy gondoltuk az intézmény vezetőivel, hogy nagyon körültekintően és sokrétűen készültünk és tartjuk fenn a tisztaságot, a higiéniát az otthonainkban, ezért nem hagyjuk ki a honvédség által felkínált fertőtlenítési lehetőséget, és így történt, hogy az első adandó alkalommal bevetésre vártuk a magyar honvédség szakembereit – tette hozzá Gaál Sándor, a Tiszántúli Református Egyházkerület Nyírségi Egyházmegyéjének esperese.

A Szivárvány Idősek Otthonában a honvédségi fertőtlenítés megelőző jellegű volt, mivel eddig egyetlen bentlakó vagy munkatárs sem betegedett meg az új típusú koronavírussal, sőt a betegség gyanúja sem merült eddig fel.