Már árulják a fenyőfákat – az árak nem változtak az elmúlt évhez képest

 

Óriási fenyőfa kínálattal várja a Búzatéri Piaccsarnok a vásárlókat az ünnepek előtt, a kisebbektől egészen a nagyokig, a luctól a normandig, minden megtalálható az idei évben is az árusoknál. Az árak nem változtak a tavalyihoz képest, a luc fenyő métere 2000-2500 forint, az ezüst fenyőé 5000, a normandé pedig 8000 forint. Az árusok között sok az őstermelő, mikulás után kezdik kivágni a fákat és december 10-től kezdik meg az árusítást.

A luc terem meg a legjobban a Nyírségben

 

1996-tól termeljük a fákat, legtöbbjük lucfenyő, de van ezüst is, normand, jegenye, colorado, de inkább a luc az, ami ezen a nyírségi részen megterem.

– mondta el Nyüsti Józsefné, őstermelő.

Nyüsti Józsefné hozzátette, ő azt tapasztalta, hogy az idősebb korosztály az alacsonyabb luc fenyőt keresi és szereti korábban megvenni, a fiatalok körében népszerűbb a normand fenyő, ami igaz drágább, de tartósabb.

Változó igények

 

Luc fenyőt vásároltunk, mert azt szeretjük. Kicsit vettünk, mert nincs nagy helyünk. Jönnek az unokák, van egy négy és fél éves és ő nagyon várja a karácsonyt.

– mondta el Noszályné Erika.

A legtöbb fát a karácsony előtti napokban vásárolják az emberek, van aki 24-én délelőttre hagyja a beszerzést. Többen visznek a temetőbe szeretteik sírjára is feldíszített karácsonyfát, vagy ágakat, arra is van kereslet a piacon.

Tippek a tartóssághoz

 

Most egy nagyon kicsi fát keresek, mert a temetőbe szeretném vinni. Ez még nem az igazi nagy fenyőfa, ami otthon lesz. Minél kisebb, de formás legyen.

– mondta el Horváth Gábor.

Az árusok tanácsa szerint le kell zuhanyoztatni a fenyőfát mielőtt beállítjuk a helyére, és sós vizet kell a tartójába önteni ahhoz, hogy ne hulljon le korán a tűlevele. A szakértők állítása szerint idén sok volt a csapadék, így magas a fák nedvességtartalma, így jó esély van rá, hogy hetekig friss maradjon az ünnepi jelkép.

 

Kanócz Rita