Makk Károly ismét a VIDOR-on

Nem lesz ez másként az idén sem, amikor immár hatodik alkalommal tölti be a zsűrielnöki posztot. Ezt nemrégiben tudtuk meg tőle azon a találkozón, melyen a Szeretni kell című kötetét mutatta be a Móricz Zsigmond Színház MŰvész Stúdiójában. Az év végén 90. évét betöltő, szellemileg és fizikálisan is tevékeny Kossuth-díjas művész élettörténete elválaszthatatlan a magyar film történetétől. Szinte a moziban született, hiszen kisgyermek korában szüleinek a tulajdonában volt egy ilyen intézmény Berettyóújfaluban.

Élmények az Oscar-átadón

Végigasszisztálhatjuk a könyv jóvoltából a filmkészítés folyamatát a Liliomfitól, a Ház a sziklák alatton, Fűre lépni szabadon, Macskajátékon, a Szerelem címűn át az utóbbi időszak terméséig. Hiába mondta az egyik „hatalmasság”, hogy állami pénzből nem finanszíroznak kuplerájtörténetet, az Egy erkölcsös éjszaka mégis nemzetközi sikert aratott. Eljuthatunk Makk Károly jóvoltából Cannes-tól – ahová hat filmjét jelölték –, az Oscar-díj átadásáig számtalan filmes rendezvényre. Megtudjuk, hogy hosszú viták után adta csak be a derekát Déry Tibor, hogy két novelláját egyesítve készüljön forgatókönyv a Szerelem című film számára, melynek főszerepére először Brecht özvegyét, Helene Weigelt akarta felkérni Makk Károly, de az igazi választás Molnár Ferenc özvegye, Darvas Lili lett. Hatalmas küzdelmet folytatott azért, hogy a Macskajáték forgatására a szokásosnál jóval hosszabb időt, 90 napot fordíthassanak, sok újítást bevezetve közben.

A drága Psotától a feleség Krencseyig

Fantasztikus színésznők szerették Psota Iréntől Krencsey Marianne-on, Törőcsik Marin, Dőry Virágon, Marina Vladyn, Margitai Ágin át... Kiváló barátokkal dolgozott együtt, mint Bacsó Péter, Szász Péter... A megszületendő filmeken olyan írókkal gondolkodtak együtt, mint Galambos Lajos, aki több szálon kötődött városunkhoz vagy Örkény István, Sarkadi Imre... Pereg a filmkockák sokasága.
Egy évszázad lenyomata a könyv, melyben a filmkészítés titkainak koronatanúja vall. Élményeit remélhetőleg nemsokára ismét személyesen hallhatjuk.

Sz. Kántor Éva