Maker Faire Róma, egy hét a fenntarthatóság ígéretével - Középiskolák is kiállítók
Maker Faire Róma, egy hét a fenntarthatóság ígéretével - Középiskolák is kiállítók

A Bánkirobot Team immár negyedik alkalommal kapott meghívást a legnagyobb európai innovációs eseményre, amelynek Róma adott helyet. A technológiai innovációnak szentelt vásáron 600 projekt vett részt 40 országból, megtöltve hét hatalmas kiállítópavilont.

A vásáron rengeteg helyet szenteltek a körkörös gazdaságnak, a biogazdálkodásnak, a zöldépítésnek, a greentech-nek, és általánosságban azoknak a kezdeményezéseknek, technológiáknak és termékeknek, amelyekben az innováció sokat tehet a környezet megóvása érdekében. A fenntarthatóság mellett a pavilonokban helyet talált a robotika és a mesterséges intelligencia, a dolgok internete (IoT), a virtuális és kiterjesztett valóság, a tér, illetve a kortárs művészet technológiája és az okos sporteszközök is.

A fenntarthatóság összhangban áll a szervezők célkitűzéseivel: az esemény nemcsak műanyagmentes (csak komposztálható poharak és edények kerülnek felhasználásra), hanem szénsemleges. Ez azt jelenti, hogy a vásár során kibocsátott, üvegházhatást okozó gázok hatását kompenzálták egy erdő ültetésével, és csak megújuló forrásokból előállított energiát használtak fel.

Középiskolák is kiállítók

A 2019-es vásáron 55 projekt volt található, amelyet olasz és nem olasz középiskolák mutattak be. Az iskolákat az Oktatási Minisztériummal együttműködésben kialakított felhívás útján választották ki. Minden kiválasztott intézmény kapott egy ingyenes kiállítási helyet, ahol a jövőre vonatkozó elképzelését a közönség számára is megmutathatta. Az iskolai projektek között voltak nagyon meghökkentőek, például az, amelyikben a műanyagokat elfogyasztó hernyó gubójából selyem készült, ez egy újszerű bioátalakítása volt az anyagoknak.

Aktuális témával

A Bánkirobot Team az NYSZC Bánki Donát Műszaki Középiskolájának innovatív fejlesztésekkel foglalkozó kis csapata. Ebben az évben az Every breath You take című pályázati anyagukat nyújtották be. A téma aktuális, hiszen városunkban is gondot okoz a szálló por, így ennek mérése segítené a szakembereket a szennyező források azonosításában, és a szennyezés térbeli és időbeli sajátosságainak megismerésében.

Az eszköz fejlesztője Halász Tony 11. osztályos tanuló volt, akinek munkáját sokan segítették. Zsigó Miklós az angol nyelvű kiállítási anyag elkészítésében segédkezett, míg Zsigó Zsolt volt a mentortanár.

A kiállításra a Nyíregyházi Szakképző Centrum és a Bánkis Diákokért Alapítvány támogatásával jutott el a csapat.

 

Halász Tony, Zsigó Miklós és Zsigó Zsolt