Közeledik Márton napja - Segítünk milyen ételeket érdemes libából elkészíteni
Közeledik Márton napja - Segítünk milyen ételeket érdemes libából elkészíteni

Libasült

Hozzávalók/4 adag: 50 dkg  libahús  (egész libacomb), 4 kk.  só, 1 kk.  bors  (frissen őrölt), 3 ek.  napraforgóolaj, 9 gerezd  fokhagyma, 2 közepes fej  vöröshagyma, 1 dl  fehérbor  (vagy víz), 1 ek.  napraforgóolaj  (a tepsi kikenéséhez).

 

Elkészítése: Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra. A fűszereket jól elkeverjük az olajban. A megtisztított és szárazra törölt combokat középen elvágjuk, óvatosan beirdaljuk. Ezután a sós-borsos olajjal jól bemasszírozzuk a húst, és a picit megolajozott tepsibe rakjuk. Köréjük rendezzük a megpucolt fokhagymagerezdeket, a negyedekre vágott hagymát és meglocsoljuk borral. Alufóliával lefedjük és kb. 2 órára betesszük a sütőbe. Végül az omlós comboknak a pirításhoz kb. 15 perc szükséges 200 fokon, alufólia nélkül.

(Forrás: nosalty.hu)

 

Libaaprólék-leves

Hozzávalók: 1 kg libaaprólék, fél kg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, kelkáposzta, zeller, karalábé), só, néhány szem egész bors, a tálaláshoz lúdgége tészta.

 

Elkészítés: A jól megmosott aprólékot hideg vízbe tesszük fel főni, két teáskanál sóval felforraljuk, majd egész kicsire vesszük alatta a lángot. A habot szűrővel eltávolítjuk a tetejéről. Úgy egyórányi főzés után bezöldségeljük, és további másfél-két órán át főzzük úgy, hogy éppen csak gyöngyözzön a leves. Ha a hús megpuhult, kanalanként merve a levest, leszűrjük. Érdemes a keletkezett és esetleg túl sok zsírt leszedni a tetejéről.