Közeledik Márton napja - Segítünk milyen ételeket érdemes libából elkészíteni
Libasült
Hozzávalók/4 adag: 50 dkg libahús (egész libacomb), 4 kk. só, 1 kk. bors (frissen őrölt), 3 ek. napraforgóolaj, 9 gerezd fokhagyma, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 dl fehérbor (vagy víz), 1 ek. napraforgóolaj (a tepsi kikenéséhez).
Elkészítése: Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra. A fűszereket jól elkeverjük az olajban. A megtisztított és szárazra törölt combokat középen elvágjuk, óvatosan beirdaljuk. Ezután a sós-borsos olajjal jól bemasszírozzuk a húst, és a picit megolajozott tepsibe rakjuk. Köréjük rendezzük a megpucolt fokhagymagerezdeket, a negyedekre vágott hagymát és meglocsoljuk borral. Alufóliával lefedjük és kb. 2 órára betesszük a sütőbe. Végül az omlós comboknak a pirításhoz kb. 15 perc szükséges 200 fokon, alufólia nélkül.
(Forrás: nosalty.hu)
Libaaprólék-leves
Hozzávalók: 1 kg libaaprólék, fél kg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, kelkáposzta, zeller, karalábé), só, néhány szem egész bors, a tálaláshoz lúdgége tészta.
Elkészítés: A jól megmosott aprólékot hideg vízbe tesszük fel főni, két teáskanál sóval felforraljuk, majd egész kicsire vesszük alatta a lángot. A habot szűrővel eltávolítjuk a tetejéről. Úgy egyórányi főzés után bezöldségeljük, és további másfél-két órán át főzzük úgy, hogy éppen csak gyöngyözzön a leves. Ha a hús megpuhult, kanalanként merve a levest, leszűrjük. Érdemes a keletkezett és esetleg túl sok zsírt leszedni a tetejéről.