Május 20-án, a Szabadtéri Színpadon folytatja az évadot a Móricz Zsigmond Színház
Fotó: Móricz Zsigmond Színház

A négymillió beoltott ember lehetőség arra, hogy nyithassanak a kulturális intézmények. Ennek reményében folytak egyeztetések e héten az EMMI államtitkárával a lehetőségekről és a feltételekről. A különböző színházak más-más módon tervezik a nyitást. Nyíregyházán május 20-án lesz az első előadás.

 

Május 20-án, a Szabadtéri Színpadon folytatja az évadot a Móricz Zsigmond Színház. Kirják Róbert igazgató egy csütörtöki online konferencia után tájékoztatta stúdiónkat a döntésről. Az EMMI államtitkára nemcsak színházak, de kulturális intézmények vezetőivel is egyeztetett a nyitásról. Egy biztos, minden helyen védettségi igazolvánnyal és az azt hitelesítő személyi okmányokkal engedik be a közönséget.

„Az az indulás, amit reálisnak tartottunk kb. másfél hónappal ezelőtt, az egy május 20-i indulást feltételezett. Most azt tervezzük, hogy ezt a május 20-át fogjuk betartani. Ha hamarabb kezdenénk, egyrészt kevesebb nézőre számíthatnánk, tehát nekünk nagyon fontos, hogy amikor műsorra tűzzük az előadásokat, minél több beoltott néző tudjon bejönni hozzánk. A másik, hogy a precíz tervezés mellett most próbafolyamatok zajlanak. Éppen most fogjuk befejezni a következő évad előbemutatójának a próbáit. Tehát ha ezt felborítanánk, azzal a következő évad kezdését bizonytalanítanánk el, úgyhogy mindenképpen ezt a május 20-át célozzuk meg, és ezt követően viszont folyamatosan fogunk játszani, de nem a színházban, hanem a Szabadtéri Színpadon” – tájékoztatott Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

Kellemes időjárást remélnek a színháziak, így esőnapot sem terveznek a kőszínházban. A következő napokban egyeztetnek a művészekkel és összeállítják a szokott havi műsort, illetve a nyári programot. Azon dolgoznak, hogy a kamaraszínházat felépítsék a szabadtéri színpadán.

„Rendes havi műsorunk lesz, szépen egymás után elkezdjük majd bepótolni az elmaradt bérletes előadásainkat, terveink szerint május 20-tól június végéig, július elejéig. Vendégelőadások egyelőre nem lesznek. Nyilván mérlegelni kell, hogy melyek azok, amik a Szabadtéri Színpad környezetében is jól működnek, és mik azok, amik nem. Én most úgy gondolom, hogy egy-egy előadást leszámítva, mindent be tudunk pótolni. Közel ezer férőhely van. Nem feltétlenül fogjuk minden egyes előadásnál ezerig feltölteni a férőhelyeket. Lehet, hogy le fogjuk választani a nézőtér egy részét. Én úgy látom, hogy biztonság szempontjából a Szabadtéri Színpad megnyugtatóbb lesz a nézőknek, mint a kőszínház” – nyilatkozta Kirják Róbert.

A Móricz Zsigmond Színház tervezett nyári repertoárján szerepel az Édes Charity, a Napsugár fiúk, a Funny Girl, a Bogáncsvirág, A rovarok élete, az Új stílusgyakorlatok és A kripli, illetve előbemutatóként a Legénybúcsú. A Szindbád a napokban megkapja a működési engedélyét, lassan odaköltözhet a Jegyiroda. Amikor a műsort meghirdetik, már az új helyen, a Bessenyei téren lehet jegyeket vásárolni. Közben készülnek a VIDOR-ra is, mely a tervek szerint augusztus 27-től szeptember 4-ig tart.