Magyarországra érkezett vakcinák típusa és mennyisége

Egész Európában a járvány negyedik hulláma érzékelhető, hazánkban is nő a fertőzöttek száma. A beoltatlanok vannak leginkább kitéve a súlyos megbetegedésnek.  

Még mindig nem késő felvenni az oltást, hiszen annál nincs erősebb védelem a vírus ellen. Magyarországon bőven van vakcina mindenkinek akár a harmadik oltásra is. A kórházi oltópontokon és a hozzájuk kapcsolt internetes időpontfoglalóban továbbra is elérhető minden vakcina típus (Pfizer, Sinopharm, Szputnyik, Moderna, AstraZeneca, Janssen). A háziorvosoknál pedig az általuk leadott igények szerint elérhetőek az egyes vakcinák.

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig kétharmada érkezett meg.  A legtöbb vakcinát (9,5 millió adagot) a Pfizer szállította.

Miután az év első felében az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezett, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt. Ennek is köszönhető, hogy Magyarország más országokat megelőzve érte el a lakosság többségének oltását, előbb kezdődhetett meg az ország és a gazdaság újraindítása, a korlátozások eltörlése és a harmadik oltások beadása.

A sikeres beszerzéseknek köszönhetően arra is van elég vakcina, hogy szükség esetén vakcina adományokkal segítsünk szomszédjainknak, szövetségeseinknek, partnereinknek, akiknek nincs elég vakcinájuk.

Hazánkban a vakcina nem akadálya annak, hogy valaki felvegye az oltást, ez már kizárólag csak egyéni döntés kérdése. A regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló folyamatosan nyitva van. A háziorvosok a megyei oltási munkacsoportok felé tudják jelezni vakcinaigényüket a praxisukban esedékes oltásokhoz.

A delta vírusmutáns agresszív terjedése miatt a be nem oltottak vannak a legnagyobb veszélyben, ezért őket továbbra is védőoltás felvételére biztatjuk.

Regisztráció oltásra: www.vakcinainfo.gov.hu

Időpontfoglaló: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Ki milyen vakcinát kaphat harmadik oltásra? Olvassa el cikkünket: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszag-az-elso-ahol-mar-harmadik-oltasra-lehet-idopontot-foglalni

Magyarország hosszútávú célja az, hogy önellátó legyen oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár, ahol majd a - jelenleg még fejlesztés alatt álló - magyar koronavírus elleni vakcina gyártását is tervezik.

További részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipusa-es-mennyisege-24