Magyarországi ősbemutató helyszíne lesz szombat este a színház nagyszínpada
Magyarországi ősbemutató helyszíne lesz szombat este a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpada

Magyarországi ősbemutató helyszíne lesz szombat este a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpada. A 9 – 5 – ig Szente Vajk legújabb rendezése, egy broadway – musical, mely idén debütált Londonban. A sokszereplős, tánckaros, zenés előadás főbb szerepeiben Horváth Margit, Puskás Tivadar, Gubik Petra és Fridrik Noémi.

A musical az azonos című, 1980 – as film nyomán készült,  melyben Jane Fonda és Dolly Parton is játszott. Az utóbbi, a nyolcszoros Grammy – díjas amerikai dalszerző és énekesnő írta  a dalokat.  Patricia Resnick szövegével dolgoztak a hazai előadás alkotói.

A 9 – 5 – ig egy nagy himnusz a nőkről

– nyilatkozta az olvasópróbán a rendező.

Mint tudjuk, nincs igazi egyenjogúság a férfiak és nők között, az előadás arról szól, hogyan birkóznak meg a nők ezzel a helyzettel, illetve hogyan élnek vissza a hatalommal a férfiak.

Puskás Tivadar színművész:

Természetesen ahhoz, hogy a nők rosszul érezzék magukat, kell egy férfi. Egy olyan férfi, amit én játszom. Egy gátlástalan, hazug, képmutató, szexista szemétláda, és egocentrikus. Egy ilyen főnök kell. Neki női alkalmazottai vannak,  mert jobban szereti a nőket. Meg is alázza és tönkre is teszi őket. A kisemberekről szól,  hogy hogyan lehet visszaélni a kisemberek életével, bizonyos hatalmi helyzetekben.

A 70 – es évek Amerikájában egy nagy vállalatnál fellázadnak a női alkalmazottak, az imént bemutatott főnök ellen. Több nőtípus szerepel az előadásban, köztük a titkárnő, csupa rózsaszín és szőke, habos – babos karakter.

Fridrik Noémi színművész:

Mondhatnám, hogy az én világom….. Lényegében igen. Ez a szereplő a külcsínyt tartja fontosnak – na ebben nem vagyunk hasonlóak. De az életvidámsága, meg az életszemléletében igen.  Egy nagyon kedves kis szöszi, nagy mellű, amolyan kitett kislány, aki csak próbál életben maradni ebben a világban, amit a férfiak uralnak és irányítanak, és ki is használják. Az én szerepem testesíti meg azt a nőszemélyt, amit a szemükkel, akár a kezükkel,

akár mással…..szóval bepróbálkoznak nála a férfiak.

Doralee alakja megváltozik aztán az események nyomán, de csak annyiban, amennyiben a környezetében élők megismerik, és átformálják a róla alkotott képet.

Ez nem egy több évtizedes, amerikai történet, ma is ismerősek a helyzetek és a jellemek.

Ez egy évezredes történet, több évezredes történet. Ez mindig is így volt és mindig is így lesz. Én híve vagyok a szép nőknek és az udvarlásnak, és annak, hogy tiszteletben kell tartani a hölgyeket. A tenyerünkön kell hordozni, és kényeztetni őket. Nem mindenki szereti ezt, de én az a fajta férfi vagyok, aki ezt jobban szereti.

- fogalmazott Puskás Tivadar.

A Nine to five szívmelengető történet barátságról és elégtételről. Három asszony szövetsége, hogy nőhöz méltó, érzelmekben gazdag életet élhessenek. Mint a mesében.