Magyar Parasport Napja - Nyíregyházán is több intézmény csatlakozott

Lélekmozgató programmal szeretné felhívni a figyelmet a parasportolókra a Magyar Paralimpiai Bizottság. Nyíregyházán is több intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez. A gyerekek több sportágat ki is próbálhatnak majd. 

A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége a parasportok és a parasportolók megünneplésére készülve - LÉLEKMOZGATÓ programjával -, ismét együttműködésre, megemlékezésre hívja Magyarország óvodáit, iskoláit, önkormányzatait. A Magyar Parasport Napja alkalmából összefogásra biztatják az önkormányzatokat és a köznevelési intézményeket, ahol csak lehetséges, dolgozzanak össze és valósítsanak meg közösen Lélekmozgató programot, természetesen betartva a járványügyi előírásokat. Nyíregyházáról és a megyéből is számos intézmény csatlakozott. Az óvodákban Bartos Erika írónő meséinek digitális verziós megtekintése után a gyermekek rajzpályázaton vehetnek részt. 

- Nyíregyháza mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse a parasportolókat. Az új Atlétikai Centrumban olyan vívóterem került kialakításra, ahol a kerekesszékes vívók is edzhetnek, Tarjányi István ott volt a paralimpián, és anyagilag is segíti a város a sportolók felkészülését - mondta  Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

A kicsik szájjal és lábbal festhetnek, de kipróbálhatják a csörgőlabdát, bocsát és az ülőröplabdát is. Utóbbi sportágnak Nyíregyházán nagy hagyománya van, a Sportcentrum együttese idén is megnyerte a Magyar Kupát, immár 27. alkalommal. 

- Nekem a sporttal lett teljes az életem, és mindenkit arra buzdítok, hogy a sport, a közösség, a legnehezebb helyzetekben is támaszt nyújt - mondta Peres János ülőröplabdás

A gyerekek kerekesszékben ülve kosarazhatnak, pingpongozhatnak, de lesz vakfutás is, ahol bekötött szemmel kell egy akadálypályát teljesíteni. 

- A megye minden évben díjazza nem csak a diáksportolókat, hanem a parasportolókat is. Egy-egy ilyen rendezvény pedig tökéletes arra, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a fogyatékkal élők mindennapjaival - mondta Baracsi Endre, a Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület elnöke. 

Minden intézményben lesznek játékos feladatok, melyeken keresztül a gyermekek megtapasztalhatják, hogy milyen érzés kerekesszékkel közlekedni vagy látássérültként bekötött szemmel labdázni, futni.