Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Tormássi Géza, a nyíregyházi közgyűlés tagja, a Városstratégiai Bizottság elnöke
Fotó: Szarka Lajos

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Tormássi Géza. A nyíregyházi közgyűlés tagja, a Városstratégiai Bizottság elnöke több mint 3 évtizede meghatározója a helyi közéletnek, hiszen a rendszerváltozás óta egy ciklus kivételével folyamatosan önkormányzati képviselő is civil pályája mellett. Az elismerést a megyeházán nyújtotta át a kormánymegbízott a városi és megyei vezetés jelenlétében, melyet önkormányzati munkájáért és az egyházi oktatás újjáépítését segítő tevékenységéért kapott.

 

„Arra érdemes, kiváló ember kapta”

– Szívemből gratulálok a kitüntetéshez, azt gondolom, hogy arra érdemes, kiváló ember kapta meg – ezekkel a szavakkal nyújtotta át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Román István megyei kormánymegbízott Tormássi Gézának, a nyíregyházi közgyűlés Városstratégiai Bizottsága elnökének.

Munka a közéletben és az egyházi oktatásért

A hivatalos laudáció így hangzott: Nyíregyháza érdekében végzett közéleti és önkormányzati munkája, valamint a helyi, egyházi oktatás újjáépítését segítő tevékenysége elismeréseként adományozta a kitüntetést Áder János köztársasági elnök, melyet személyesen szeretett volna átnyújtani dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, akit távollétében szinte a teljes megyei és városi vezetés képviselt. Tormássi Géza 32 éve aktív résztvevője a megyeszékhely közéletének, 1990-től – egy ciklus kivételével – folyamatosan képviselő.

„Szolgálatnak tekintettem a közjóért”

A civilben a Nyírségvíz Zrt. vízellátási üzemvezetőjeként dolgozó, s a víziközmű ágazatban három esztendeje kitüntetett képviselő nem tervezte a közéleti pályát. – Ember tervez, Isten végez. Ebben részben a család inspirációja volt benne. Felhívták a figyelmemet arra, ha magyar embernek érzem magam, vegyem ki a részem ebből a munkából, s mivel annak érzem magam, a döntés megszületett. Szolgálatnak tekintettem mindig ezt a munkát és megpróbáltam a közjót szolgálni és az itt élők életminőségét javítani a munkám révén – fogalmazott a kitüntetett.

Közösségépítő szerep

Ezt erősítették meg azok is, akik részt vettek a szűk körű, sajtónyilvános díjátadón. Dr. Kovács Ferenc polgármester így gratulált: felemelő érzés, hogy egy nyíregyházi képviselő érdemeire országosan is felfigyelnek, s egy elismerést akkor kell megkapni, amikor itt az ideje. Dr. Vinnai Győző, Nyíregyháza országgyűlési képviselője visszaemlékezett a 2000-es évekre, amikor együtt dolgoztak a városi közgyűlés FIDESZ-KDNP frakciójában, úgymond harcostársakként, és sok tanácsot kapott tőle. Míg a megyei közgyűlés alelnöke, Baracsi Endre Tormássi Géza közösségépítő szerepét méltatta, beleértve a Kereszténydemokrata Néppártot is, melynek három évtizede meghatározó vezetője a térségben.

„A barátság adott a legtöbbet”

– Nagyon sok barátot adott ez a 32 év, rengeteg munkával járt, de amit kiemelnék, azok az emberi tényezők, amikkel az idők során találkoztam, főleg ezeknek a pozitívabb részeivel. A barátság az, ami a legtöbbet adott. S akik itt álltak mellettem, szintén a szűk baráti körhöz tartoznak – mondta a képviselő.

Sokat tett az egyházi oktatásért is

A sok barát mögött egy támogató család is áll: 5 gyermeke és 12 unokája mellett a felesége, a díjátadáson is részt vevő Tormássiné Kapitány Ágotha, aki jelenleg annak a Szent Imre Katolikus Gimnáziumnak az intézményvezetője, melynek felélesztéséért sokat tettek annak idején, mint az a kitüntetés indoklásában is elhangzott, hiszen Nyíregyháza az elsők között volt, ahol az egyházi tulajdon visszaadása megtörtént a ’90-es évek elején. Tormássi Géza a díj átvétele után, 32 évnyi közéleti pályával a háta mögött megköszönte, hogy gondoltak rá, hogy látták az elvégzett munkát – s hogy azt most el is ismerték.

Kapcsolódó galéria

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Dr Tormássi Géza