Magyar Ápolók Napja – 25 szakember munkáját ismerték el a nyíregyházi ünnepségen

25 dolgozó munkáját ismerték el Nyíregyházán, a magyar ápolók napján. Az ünnepségen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója kiemelte, a különböző telephelyeken 31 és fél milliárd forint értékű eszköz- és infrastrukturális fejlesztés történt az elmúlt négy évben. További tervek között szerepel, hogy két nővérszállót is építenek a közeljövőben.

Kossuth Zsuzsannára emlékeztek Nyíregyházán is a megyebeli ápolók péntek délután. Kossuth Lajos húgát 1849 áprilisában nevezték ki a tábori kórházak főápolónőjévé. Szervezőmunkájának eredményeként három hónap alatt hetvenkét tábori kórházat létesített és biztosította, hogy önkéntes adományokból önként jelentkezők végezzék a sebesültek és betegek ápolását, ellátását. Ilyen felelős poszt betöltésére először került sor a hazai ápolás területén – Kossuth Zsuzsannára a Fehérgyarmati Kórház ápolási igazgató-helyettese emlékezett Nyíregyházán.

A mai nap ünnep és ünnepelni jó dolog, az évek során vissza-visszatérő ünnepeink rendszerességet, keretet adnak életünknek, felöltenek bennünket az átélt események által. Minden magyar ápoló számára a legnagyobb ünnep február 19-e, mivel 2014 óta ez a jeles nap, a Magyar Országgyűlés határozatával is megerősítve, hivatalosan a magyar ápolók napja lett” – mondta beszédében Gyimes Gábor, a Fehérgyarmati Kórház ápolási igazgató-helyettese.

Helytálltak az ápolók

Az ápolókat és egészségügyi szakdolgozókat minden évben ünnepeljük, azokat, akik életünk legnehezebb, legkiszolgáltatottabb időszakában, a betegségek idején segítenek a kórházi ágyak mellett. A 2022-es évben 25 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei dolgozó munkáját ismerték el a magyar ápolók napján.

Olyan egészségügyi dolgozókat ünnepelhetünk, akikre az elmúlt időszakban óriási figyelem hárult és bár a figyelem hirtelen jött, mégis nagyon hasznos volt, hiszen sok mindenre rávilágított bennünket. Többek között arra, hogy az ápoló szakemberek milyen óriási munkát végeznek és milyen óriási munkára képesek és hogy milyen nagyszerűen helytálltak a legnehezebb helyzetekben is” – mondta köszöntőjében dr. Szabó Tünde, Nyíregyháza országgyűlési képviselője.

Anyagi megbecsülés

A betegek ápolása jelentős pszichés és fizikai terhet jelent. A komfortos munkakörnyezet és az anyagi elismerés elengedhetetlen az egészségügyi dolgozókra nehezedő terhelés kompenzálására. Dr. Szondi Zita, a kórház főigazgatója beszédében azt is kiemelte, az elmúlt évek szakdolgozói béremelése mellett a megyei intézmény a jogszabályi előírásokhoz képest magasabb műszakpótlékot és ügyeleti díjat biztosít.

Megváltozott mindennapok

Az ápoló munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbéli érdeklődést a beteg iránt és szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt. Nehéz feladat, nehéz időkben. A járvány megváltoztatta mindennapjainkat, megváltoztatta a feladatainkat, megváltoztatta a kapcsolatainkat. 2020-ban a pandémia kezdetén még nem tudtuk, milyen teher nehezedik ránk az elkövetkezendő hónapokban. A fertőző betegek ellátásának megszervezése és az infekciókontroll ismereteink felelevenítése után készen álltunk, hogy a frontvonalon legyőzzük a vírust, úgy, ahogyan Kossuth Zsuzsanna és Florence Nightingale is tette” – mondta beszédében a főigazgató.

Az elmúlt év jelentős változásokat hozott az egészségügyi ellátórendszerben, megváltozott az egészségügyi dolgozók jogviszonya, jelentősen emelkedtek a bérek.

Jelentős fejlesztések

Az elmúlt négy évben kormányzati támogatással a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház telephelyein 31 és fél milliárd forint értékű eszköz- és infrastrukturális fejlesztés történt. Ebből 2020-ban és 2021-ben több mint hat és fél milliárd forint értékű eszközfejlesztés valósult meg az Országos Kórházi Főigazgatóság által, amelyeket a Covid-ellátás biztosításához kapott az intézmény – tette hozzá dr. Szondi Zita. A fejlesztések az ápolási eszközök jelentős megújítását eredményezték, valamint felújították a nővérszállókat és további két létesítmény építését is tervezi az intézmény.

A 2022-es év kitüntetettjeinek névsora:

Bartháné Simon Eleonóra

Békési Krisztina

Demeter Miklósné

Dévainé Helmeczi Tímea

Enyedi Istvánné

Erdei László

Feketéné Bagoly Katalin

Fodor Eleonóra

Furkó Imre

Géczi Mária

Járó Imréné

Kark Attiláné

Kissné Bezzegh Anikó

Köteles Jánosné

Kun Anikó

Majorosné Kokas Enikő

Mihalkó Józsefné

Molnár-Kosztyu Lívia

Székely Attiláné

Székely Róbert

Takács Erika

Tarné Márton Szilvia

Tóth István

Tóthné Balogh Edit

Vaskó István

Kapcsolódó galéria

Magyar Ápolók Napja 2022