Középiskolás szónokok versengtek Nyíregyházán
A Kölcsey Ferenc szónokverseny regionális elődöntőjét rendezték meg Nyíregyházán. A középiskolás diákok két fordulóban, egy előre elkészített és egy rögtönzött beszéddel adtak számot történelemtudásukról és szónoki képességeikről. Az első három helyezett a márciusi váci országos döntőben versenghet a végső győzelemért.

Középiskolások adták elő ifjú Kölcseyként szónoklatukat. A hallgatóság ezúttal azonban nem a reformkori országgyűlés tagjai voltak, hanem a Kölcsey Ferenc szónokverseny nyíregyházi elődöntőjének többi versenyzője és egy háromtagú zsűri. A középiskolások heten érkeztek a megye több településéről, a megmérettetésnek a Váci Mihály Kulturális Központ adott otthont. A tanulóknak két fordulóban kellett megmutatniuk, milyen tudással rendelkeznek a reformkor történetéről, illetve milyen a szónoki képességük.

 

Kétfordulós megmérettetés

 

A verseny első részére a diákok már otthont felkészülhettek, két előre megadott téma közül választhattak: az örökös megváltás és a szólásszabadság ügye közül az egyikben fejthették ki véleményüket. Nagy Zsombor, a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium végzőse utóbbiból készült, mert szerinte ez ma is aktualitással bír. Beszéde írásakor Kölcsey retorikájában is elmerült.

További képekért kattintson a fotóra!

Az ifjú szónokoknak a verseny második részében egy rögtönzött beszédet kellett előadniuk. A diákok a szereplést megelőzően csupán tíz perccel tudták meg, miről is kell három percig szónokolniuk. A témának mindig egy aktuális hír adja az alapját, amiről verseny közben a zsűri határoz. Most az UFO-k létezése mellett vagy ellen kellett érvelniük.

 

Szónokok a határainkon túlról

 

A versenyt hetedik alkalommal írta ki a „Minden morzsa számít” Közösségépítő és Segítő Egyesület és a Kölcsey Társaság, amelynek nyíregyházi lebonyolításában a Váci Mihály Kulturális Központ is segítséget nyújtott. Eddig csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hirdették meg, idén azonban országosan is, sőt a Kárpát-medence számos határon túli magyar tannyelvű iskolájának is eljuttatták a versenyfelhívást. Így Nyíregyházán kívül még Vácott, Szatmárnémetiben, Komáromban és Szabadkán rendeznek elődöntőket. Gergely Zsolt, a szónokverseny szervezője elmondta, alapvető céljuk az volt, hogy a középiskolás korosztályt jobban megismertessék a reformkorral, ápolják Kölcsey kultuszát, illetőleg felkészítsék őket érvelésből az érettségire.

 

Döntő Vácott

 

A szónokokat szakmai zsűri értékelte, akik a tárgyi tudáson túl a szónoki előadásmódot pontozták. A mostani verseny első három helyezettje bejutott a március közepén Vácott tartandó országos döntőbe, ahol a többi elődöntő dobogósaival ismét megmérettetve kiderül, ki a Kárpát-medence legjobb középiskolás szónoka.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)