Mag-mánia Nyíregyházán

– Fontos, hogy a biológiai sokféleség és változatosság a régi korokhoz hasonlóan megmaradjon, ezért szeretnék a szervezők állandósult programmá tenni a rendezvényt. – Régen minden tájnak, falunak megvolt a saját magkultúrája, ezt próbáljuk újra visszahozni – mondta el a Nyíregyházi Televíziónak a Kosár Közösség vezetője, Zalatnay László.

 

KÜLÖNLEGESSÉGEKBŐL NEM VOLT HIÁNY

 

Az Újlétai Magtárban tíz kistermelő különleges zöldség- és virágmagvait cserélhették, illetve vásárolhatták meg a résztvevők. A kínálatban megtalálható volt a fehérvirágú keserű és sárgavirágú édes csillagfürt, a tönkölybúza, a szerelemvirág, a sarkantyúvirág, a vörösköles, a pohánka, valamint a facélia is – sőt lila és sárga batátát is láthattunk, illetve hallhattunk róluk az előadások alatt.

 

MINDEN KOROSZTÁLY SZÁMÁRA TANULSÁGOS NAP VOLT

 

A börze alatt a kicsik és nagyok egyaránt találhattak kedvükre való programot. A gyerekek számára a magtár alsó szintjén játszóházat rendeztek be az itt dolgozók, ahol fűfejet készíthettek a legkisebbek is. A kreatív időtöltés nemcsak a csemetéket csalta az asztalhoz, az anyukák is szorgosan készítették a harisnyából, fűmagból és forgácsból álló tárgyat. Ezalatt az emeleten előadásokon vehettek részt a érdeklődők, a tájfajta növények megőrzéséről és a piros kukoricáról is szó esett.

Farkas Fanni