Madárgyűrűző tábor a Szelkó-tavon 2019. november 21-24. között
Madárgyűrűző tábor a Szelkó-tavon 2019. november 21-24. között

Az E-misszió Egyesület 2019. november 21-24. között ismét madárgyűrűző táborba hívja a természetet és madarakat kedvelő, és nyugodt kikapcsolódásra vágyó barátait a nyíregyházi Szelkó-tó mellé. A természetvédelmi program minden érdeklődő számára nyitott, különösen a szombati (november 23.) családi napon!


Petrilláné Bartha Enikő ornitológus szakember, madárgyűrűző és az E-misszió Egyesület hagyományosan novemberi madárgyűrűző táborukban vizsgálják az itt telelő és vonuló madárvilágot a Szelkó-tó mellett.

Jól ismert madaraink (cinegék, fekete rigó, vörösbegy), és rejtett életmódú (pl. fakusz, ökörszem) fajokon túl számos látványos téli vendéggel (süvöltő, királykák) találkozhatunk. De az ide látogatók kis szerencsével testközelből megismerkedhetnek olyan fajokkal is, mint a karvaly, a szajkó, vagy akár az erdei fülesbagoly.


Aki szeretne részt venni, akár egy-két napra vagy csak egy délutánra is, jelentkezzen! A látogatókat, családokat, gyerekeket elsősorban a szombati (november 23-i) családi nap alkalmával várják a szervezők, míg a madárgyűrűzés iránt szakmailag komolyabban érdeklődőket, segítőket a többi napon is szívesen fogadják (viszont kérjük, hogy aki nem szombaton érkezik, az legalább egy nappal korábban telefonon egyeztessen a szervezőkkel).

További információ:
Petrilláné Bartha Enikő: 20/778-9585 Szigetvári Csaba: 20/512-3311 – szcsaba74@gmail.com

Megközelítés:

A Szelkó-tó melletti madárgyűrűző bázisra Nyíregyháza-Rozsrétszőlő - Alsóbadúri út közötti útszakaszról a régi téesz- telephely melletti leágazásról (Homok utca) lehet lehajtani a halgazdaság felé. Ez aszfaltos út, mely az M3 autópályán átívelő felüljáróba torkollik, melyen át kell hajtani. Aljában jobbra sorompó, amely az esemény időtartama alatt nyitva lesz. Az út zúzottköves földútként folytatódik, ami egyenesen bevisz a faház melegedőhöz, amely egyben a madárgyűrűző bázis, amely egy ezüstfás („olajfüzes”) fasorban van - messziről látszik, bal kéz felől. A fontosabb leágazásoknál november 23-án eligazító táblák segítik a tájékozódást
A kijutást mindenkinek magának szükséges megoldania. Célszerű autóval, kerékpárral jönni.

A részvétel ingyenes. A tábor önellátó, kérjük tehát hogy a kilátogatók maguk gondoskodjanak ételről és italról, esetlegesen szállásról (sátorról). Távcsövet is érdemes hozni!