Madárgyűrűzés a nyíregyházi Szelkó-tónál

Az évtizedes hagyománnyal rendelkező, és néhány éve ismét rendszeresen megrendezésre kerülő Szelkó-tavi őszi madárgyűrűzés adatai azért is különösen érdekesek, mert időközben e fontos madárélőhely közvetlen közelségébe autópálya épült. A régebbi és újabb gyűrűzési eredmények alapján vizsgálható, hogy a madárvonulás, a madarak száma, fajgazdagsága, mennyiben változott az autópálya megépítése előtti időszakában tapasztalthoz képest. A madárgyűrűzés természetesen egyben jó alkalom arra is, hogy az érdeklődők közelebbről is megismerjék a környék madárvilágát.

A Szelkó-tó mellett az utóbbi években hétköznapi madaraink (cinegék, harkályok) és, a rendszeres vonulók (pl. ökörszem, helyi fakusz) mellett számos téli vendég (süvöltő, királykák, fenyőrigó) és olykor néhány különlegesen ritkán előforduló faj (mint a 2013-ban felbukkant barna zsezse) lábára is gyűrűt húzott Petrilláné Bartha Enikő, madárgyűrűző szakember.

A szervezők a látogatókat, családokat, gyerekeket elsősorban a szombati (november 15-i) családi nap alkalmával várják, míg a madárgyűrűzés iránt szakmailag komolyabban érdeklődőket, segítőket a többi napon is szívesen fogadják előzetes egyeztetés alapján. További információ:

Tóth Pál: 70/249-2407 – toth.pal.debrecen@gmail.com

Szigetvári Csaba: 20/512-3311 – szcsaba@e-misszio.hu