Ma van a magyar hősök emléknapja!
Fotók: Trifonov Éva

Minden év májusának utolsó vasárnapja a Hősök Napja. Ilyenkor azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezünk, akik az életüket áldozták Magyarországért. Nyíregyházán ma délelőtt a bólyai téri Hősök temetőjében kezdődött el a megemlékezés-sorozat.

 

Az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe. Megtartását az 1924. évi XIV. törvénycikk is rögzítette, mely kimondta, hogy „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját (...) a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”.

 

1945-től, a kommunista időszakban bár nem tartottak megemlékezéseket, de a rendszerváltás után újra lehetőség nyílt rá. Sőt, a 2001-ben elfogadott LXIII. törvény a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire, „akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.”

 

Nyíregyházán ma délelőtt a Hősök temetőjében kezdődött a megemlékezés-sorozat, majd a Hősök terén folytatódott, ahol megkoszorúzták az I. világháborús emlékművet, kora délután pedig a II. világháborúban hősi halált halt nyíregyházi katonák emlékművét az Északi temetőben.

 

Kapcsolódó galéria

Hősök napja - megemlékezés a Hősök temetőjében