Ma minden gyerek tűzoltó akart lenni
Nyílt napot tartott a tűzoltó laktanyákban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság Szent Flórián nap alkalmából. A megyében hét helyszínen nyíltak meg a szertárajtók és a látogatók beleshettek a kulisszák mögé. Nyíregyházán óvodásokat és iskolásokat is vártak a tűzoltó parancsnokságra. Megmutatták nekik a múzeumot és a speciális járműparkot is.

A nyíregyházi tűzoltóság múzeumával ismerkedtek meg orosi óvodások szerda délelőtt. Megmutatták nekik, milyen érmeket, serlegeket szereztek az elmúlt évtizedekben a helyi lánglovagok, és még az 1906-os világbajnok tűzoltócsapat történetét is megismerhették. A múzeum után a garázst is felfedezhették a kicsik. Ez teljesen lenyűgözte őket. Olyan gyerek is volt, aki ezek után azt mondta, tűzoltó szeretne lenni.
– Én azért akarok tűzoltó lenni, mert el akarok oltani minden tüzet! – kiáltotta a négy és fél éves Fibi Norbi, aki az egyik szerkocsi volánjához is felkéredzkedett és egy sisakot is a fejébe csapott.

A gyerekeket kísérő óvónők azt mondták, hogy a néphagyományokkal is megismertetik a kicsiket és azt szerették volna, hogy testközelből lássák, milyen munkát végeznek azok a tűzoltók, akiknek Flórián a védőszentjük.
– Szent Flórián napja alkalmából hoztuk el a gyerekeket. Megismerkedhetnek a tűzoltókkal, tűzoltóbácsikkal és azzal, hogy természetes közegben hogy működik a tűzoltó parancsnokság – tette hozzá Hevner Jánosné óvodapedagógus.

A nyíregyházi nyílt nap szervezői kiemelték, szerették volna megmutatni nagyoknak és kicsiknek, milyen eszközökkel és hogyan dolgoznak a tűzoltók.
Dóka Imre megjegyezte, a legnagyobb érdeklődést mindig a szerkocsik váltják ki.
– Ilyenkor mindig a legnagyobb keletje egyébként a tűzoltó gépjármű fecskendőknek van, illetve azoknak a szakfelszereléseknek, amelyekhez nyilván kisgyermekként nem férhetnek hozzá – fogalmazott Dóka Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei katasztrófavédelmi szóvivője.

A megyében nemcsak Nyíregyházán, hanem Mátészalkán, Kisvárdán, Fehérgyarmaton, Baktalórántházán, Záhonyban és Nyírbátorban is tartottak nyílt napot a tűzoltó laktanyákban.

Z. Pintye Zsolt