Ma kezdetét veszi az év legvidámabb hete

 A Megnyitó ünnepségre a Kossuth téren található Nagyszínpadon kerül sor 18 óra 30 perckor.

 

További programok a nyitó napon:

 

Nagyszínpad
19:00 Rák Jóska, dán királyfi Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros

Háy János a Rák Jóska, dán királyfi című „rendszerváltó játékát” hozott anyagból, Ivo Brešan Paraszthamlet című művének átdolgozásával készítette. Az ötlet önmagában hordozza a humor lehetőségét, egy pallérozatlan, szedett-vedett népség mit is tud egy nehéz, komoly színdarabbal kezdeni.

A rendszerváltás nehezen átlátható éveiben járunk. Egy távoli magyar faluban színdarabot próbálnak a lakók a falunapra. A Hamlet hozzájuk igazított, lebutított változatát, azonban hamarosan azt vesszük észre, hogy a szerepek életre kelnek, és amíg a próba zajlik, a valóság is kirajzol egy Hamlet-történetet. A két szín a végén összecsúszik, s a Hamlet szerepét játszó Rák Jóska itt is, ott is küzd, hogy igazságot szolgáltasson apjának. Csalások, árulások, jellemtelenségek, pálfordulatok tanúi vagyunk.

A történet épp úgy szól a máról, mint a múltról, a hatalom mindenkori gátlástalanságáról, a nép mindenkori sodródásáról, és arról, mennyire nehéz helyzetben van az igazság, ha az épp sérti az aktuális hatalom érdekeit. A Rák Jóska, dán királyfi - bár sokszor a legfájóbb emlékeket karcolja fel -, tele van vérbő humorral, játékossággal, egyszerre hív önfeledt nevetésre és közös gondolkodásra múltról, jelenről és önmagunkról - áll a színlapon.

A darabot Sipos Imre, a Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatójának rendezésében láthatja a közönség. Büki Lajos, volt tsz-elnököt, jelenlegi földbirtokost, illetve Claudius királyt Őze Áron alakítja. Rák Jóska, falusi legény és Hamlet szerepében pedig Jászberényi Gábort láthatjuk. A Bartók Kamaraszínház egész társulata játszik az előadásban.

 

 


Krúdy Kamara
19:00 és 22.00 óra Szülői értekezlet Füge Produkció, Budapest

,,A harmadik bé osztály új tanítónőt kapott. A fiatal, alternatív pedagógiai elveket valló Palóc Ildikó végtelenül hisz az elfogadásban, a demokráciában, ellenzi a frontális oktatást és a tekintélyelvű pedagógiát. Sajnos azonban nem minden szülő nyitott az új értékekre, egyesek akadékoskodnak, ironizálnak. Ildikót elkeseríti ez a hozzáállás, úgyhogy kénytelen keményebb eszközökhöz nyúlni. Hamarosan elszabadul a pokol. És egy idő után már mi sem tudjuk, felnőttek vagyunk-e vagy gyerekek…

Vajon miért fog el bennünket a rettegés, ha felnőtt fejjel megint be kell ülnünk az iskolapadba?

Lehetséges-e a valódi reform ott, ahol a fejekben nem változott meg semmi?

Hol van a határ diktatúra és szervezett iskolarendszer között?

Hol van a határ felnőtt és gyerek között?”

 


Kossuth tér - Nagyszínpad
18:30 Megnyitó ünnepség


Kossuth tér - Nagyszínpad
19:00 Margaret Island


Kossuth tér - Nagyszínpad
20:30 Rumbanamá


Kossuth tér - Kisszínpad
22:00 Half Note City


Kossuth tér
13:00 - 01:00 VIDOR Terasz


Kossuth tér
16:00 - 19:00 Pantomim és performansz


Kossuth tér
17:30 Kajárpéci Otelló


VIDOR Kert
22:00 - 2:30 VIDOR Kert


Krúdy Gyula Art Mozi
17:30 Hogyan legyél latin szerető

 

További információkért keresse fel a VIDOR Fesztivál 2017 hivatalos oldalát.