Ma éjjel Múzeumok Éjszakája

A Jósa András Múzeum előtt ünnepélyes megnyitóval kezdődött meg az idei Múzeumok Éjszakája programsorozat. A szervezők ebben az évben könnyed, szórakoztató programokkal és komoly témákkal is készültek.

A gyerekeket népi játékokkal, bemutatókkal és játékos programokkal várják. Idén is vannak koncertek: a Jósa András Múzeum udvarán közönség elé lépett Juhász Erika és a Boróka Együttes, a Brillante Kamarakórus, az Artezis Jazz Trió, Muri Enikő, a Prémvadászok együttes és a Múzeum Rock Band, látható majd színielőadás, a szablyavívó iskola bemutatója, stand-up comedy TraBarnával, az épületben pedig három kiállítás, humanoid robotok bemutatója és slam poetry fogadja a látogatókat.

Az iparkamara udvarán volt íjászat, honvédtoborzás, rendőrségi és tűzoltóbemutató. A Kállay Gyűjteményben interaktív operaelőadást hallhattak a gyerekek, a felnőtteknek pedig az Operaóperencia társulat legendás darabokból adtak elő részleteket. A levéltárban az utazás világáról rendeznek tárlatot, s az érdeklődők Nagykárolytól a Török Birodalmon át Nagykárolyig címmel előadást hallhatnak. A Vasutas Művelődési Házban nosztalgia mozival és mozis relikviákból összeállított tárlattal várják a látogatókat. A Múzeumok Éjszakáján megnézhető a Vízügyi Gyűjtemény kiállítása, a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárának régi kézirat- és nyomtatványgyűjteménye. A helyszínek között idén is kisvonat szállítja majd a látogatókat.

F. A.