Ma 6 éves – Ünnepel a Nyíregyházi Babaklub

Minden évforduló különleges alkalomnak számít, különösen egy civil közösség életében, ahol a születésnap megélése évről évre egy közösség akaratán, cselekvőképességén, együttműködésén és órákban már nem is mérhető önkéntes tevékenységen múlik. A Nyíregyházi Babaklub 6 éves, amit jól jelez, hogy a klubhoz kötődő családok legkisebb gyermeke 3 hónapos, a legnagyobb pedig már beült az iskolapadba.

Nem csupán egy hely, ahová aktívan főleg az anyukák tartoznak, ahol a családok rendszeresen, programszerűen találkoznak, hanem inkább egy óriási bölcső, ahonnan nemzedékek indulhattak el valamiben másként, mint más gyermekek. A Nyíregyházi Babaklub két dologban bizonyára egyetért. Egyrészt abban, hogy egy működő társadalom alappillére a család, másrészt pedig abban az alternatív nevelési módban, amit úgy hív a pedagógia, hogy válaszkész, igény szerinti, vagy közismertebb nevén kötődő nevelés. 2009. október 16. 10 óra, ez volt az első összejövetel időpontja, amit Rákhel-Szöllősy Ramóna kezdeményezett és éveken át formálta, alakítgatta a kisgyermekkorban lévő gyermekeket nevelő családok összetartozását.

Heti rendszerességgel működik a Nyíregyházi Babaklub, ami mellett ma már ott vannak a közben megteremtett „testvérek” is, a Babaváró Klub kismamáknak, leendő apukáknak, a Hancur Hurci Babaklub Újfehértón és a Kisvárdai Babaklub. Eredményes múltjuk, kicsit „ma már történelem”, de éppen ezért adatokkal is leírható: 125 családdal vannak kapcsolatban, 1023 fővel a Nyíregyházi Babaklub Facebook közösségi portálján vezetői blogot írnak, ahol az események napról napra követhetők. Szociológiailag pedig széles palettáját adják a családokban felmerülő kérdéseknek. Természetesen van tényekkel nem mérhető múltja is a klubnak, amelynek tagjai mélyen egyetértenek a mottóul választott gondolat üzenetével, hiszen ebben a közösségben „csoda minden”, de a csodák születéséhez előbb egy másik csodának kellett megszületnie, és ha valami ennyire a természet rendjével megegyező, annak működnie kell. Az igazi ajándék a hatodik évfordulón, hogy a Nyíregyházi Babaklub részese lehet az ide járó gyermekek csodás életének.