Liszt Ferenc-díjat kapott Szabó Soma

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere, valamint Hoppál Péter Kultúráért felelős államtitkár a Nemzeti ünnep, március 15. alkalmából kiemelkedő zenei előadóművészeti tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjat adományozott Szabó Somának, a Nyíregyházi Cantemus Kórus művészeti vezetőjének, karnagynak.

[REKLAM]

Szabó Soma 1974-ben született Nyíregyházán. A Kodály Zoltán Általános Iskolában kezdte zenei tanulmányait, majd a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett hegedű szakon. Karvezetés diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte 1998-ban. Azóta vezető karnagya a Cantemus Vegyeskarnak és a Cantemus Fiúkórusnak. Szabó Soma mindezek mellett tanít a nyíregyházi Zeneművészeti Szakközépiskolában, alapító tagja és egyben művészeti vezetője az 1988-ban létrejött, számos nemzetközi díjat nyert Banchieri Énekegyüttesnek.

Az utóbbi tíz évben karvezetést és reneszánsz társas éneklést tanít nemzetközi mesterkurzusokon Angliában, Franciaországban, Finnországban, Japánban és az Egyesült Államokban. Kortárs magyar művek bemutatásáért a Banchieri Énekegyüttes művészeti vezetőjeként az Artisjus-díjat, majd a megyei Príma-Díj közönségdíját is megkapta. A Cantemus Vegyeskar vezetőjeként a magyar zenekultúrában végzett kimagasló munkássága elismeréséül KÓTA-díjban, majd Nyíregyháza Város Kultúrájáért Katona Béla-díjban részesült. 2017. március 14-én, a nemzeti ünnep előestéjén Budapesten a Vigadóban átvehette az 1952-től adományozott legnagyobb zenei kitüntetést, a Liszt-díjat is.

 

Meglepetésként érkezett a díj

 

Szabó Soma, Liszt-díjas karnagy azt mondta, szinte még fel sem dolgozta a történteket. Hozzátette, meglepetésként érte az elismerés, és még egy kicsit nyomasztja a tudat, hogy megkapta. Elmesélte, az emberek mennek, gratulálnak neki, ő pedig azon gondolkodik, mi lesz ennek a következménye, hozadéka. Szabó Soma azt mondta, most inkább azt érzi, hogy munka jár vele és egyfajta megfelelési kényszer.

A Liszt-díjas karnagy élete a kitüntetést követően a megszokott tempóban folytatódik. A fiú kórussal májusban Oroszországba utazik, a Cantemus Vegyeskarral Ausztriába, ahol egy cd felvételre hivatalosak, ezt követően pedig a Banchieri Énekegyüttessel Hongkongban vendégszerepelnek. Közben a taiwaniaknak tart mesterkurzust. Szabó Soma azt mondta, mind másfajta, különleges kihívást jelent, amelyeknek legjobb tudása szerint próbál eleget tenni.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)