Libát ebédre

„Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik!” – tartja a mondás. Nos, libából nem volt hiány a skanzen területén, a legkülönfélébb finomságokat kóstolhatták meg a szombat délben ide látogatók. Már a belépést követően figyelmeztetett Lúdas Matyi libája az üdvözlőfalatok és -kortyok elfogyasztására – ami libatepertős, hagymás kenyeret és újbort foglalt magában.

Az étvágygerjesztő illatokat követve juthattak el a vendégek a gasztroudvarba, ahol senki sem maradhatott éhen! Első fogásként tárkonyos-citromos libaragu és libanyaklevesek közül választhattak, a főételeket végignézve pedig csak az a mondat motoszkált az ebédelni vágyók fejében: „Bár mindet megkóstolhatnám!” Ludas kása, libamáj lapcsánka, töltött libanyak, libakolbász, libahússal töltött káposzta és kemencében sült libacomb is szerepelt a menüsoron. Akinek még maradt hely a hasában, desszertek közül is válogathatott – volt lúdláb szelet és kisliba képviselőfánk is, melyeket igazán kár lett volna kihagyni! Szomjoltóként pedig újbor és gyógyteák szolgáltak.

 

VÁSÁRI LÁZ

 

A gasztroudvar után a vásári sor felfedezése következett, mely lángosok, kolbászok, sajtok, héjában sült burgonya és tök széles választékából állt. Az édesszájúak is kereshettek kedvükre valót, mogyorós grillázstól selyemcukorkán át a hagyományőrző mézeskalácsig minden finomság megtalálható volt!

Farkas Fanni