Lézerrel lőtték szét a lufit

– Rávilágítok egy nagyobb teljesítményű zöld lézerrel az egyik tükörre, majd a lézersugár visszaverődik a másik tükörre – mesélte nagy átéléssel Gálik Tamás, a Nyíregyházi Főiskola Fizika Tanszékének végzett hallgatója, hogy milyen kísérlettel készültek a speciális fizikaórára. Néhány perc múlva Tarján Péter, főiskolai adjunktus vezetésével filléres eszközök, mikrokapcsolók, tükrök, elektromotorok és lézerceruza felhasználásával egészen különleges és meglepő fénytani kísérleteket mutattak be a Kossuth téren. A Nyíregyházi Főiskola így kapcsolódott be A fizika mindenkié országos programba, aminek a fizika népszerűsítése volt a célja. Mivel 2015 a fény nemzetközi éve, ezért egy a lézershow-t tartottak.

További képekért kattintson a fotóra!

– Fénytani kísérleteket mutattunk be, azért, hogy kedvet csináljunk, illetve azért, hogy bebizonyítsuk, a fizika nem olyan nehéz, nem kell megijedni tőle – mondta Beszeda Imre, a Nyíregyházi Főiskola tanszékvezető főiskolai tanára.

– Több százan gyűltek össze a városháza előtt, hogy lássák a bemutatót. A fiatalok többsége az internetről tudta meg, hogy milyen különleges bemutató részesei lehetnek. Facebookon olvastam, hogy lesz egy ilyen esemény, nem is tudtam, hogy mire számítsak – mondta Tokár Róbert.

A nyilvános fizikaóra leglátványosabb része az volt, amikor lézerrel hullámokat rajzoltak a városháza homlokzatára, majd lézerfény segítségével pukkasztottak szét egy lufit. Az eseményről a Magyar Televízió Híradója élőben számolt be.

Az élő bejelentkezés itt tekinthető meg.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)