Lezárult egy újabb városi projekt – Nem okoz gondot a nagyobb esőzés

Lezárult az az öt szakaszból álló, csapadékvíz elvezető hálózatok fejlesztését érintő pályázat, melyet Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata valósított meg európai uniós támogatással. A kivitelezési munkálatok határidőre elkészültek, és összesen több mint 600 millió forintba kerültek.


A „Nyíregyháza Borbánya és Malomkert városrészeket érintő csapadékvíz elvezető hálózat és vízvisszatartási célú tározók fejlesztése” című pályázat keretén belül egy több évtizedes probléma oldódik meg Nyíregyházán. Nagyobb esőzések idején a belvíz milliós nagyságrendű károkat és súlyos közlekedési akadályokat okozott. Ennek megoldására az önkormányzat 2013-ban elkészíttette „Nyíregyháza Város Komplett belvíz- és csapadékvíz-elvezetési koncepcióját”, ebbe illeszkedik bele ez a pályázat is, amely 5 szakaszban valósult meg. A Tünde, Lujza, Alma és a Vércse utca területén a meglévő zárt csapadékcsatorna rendszer kapacitásának növelése a meglévő beton csőcsatornák megszüntetésével és a nagyobb keresztmetszetű műanyag csőcsatornák építésével, útpálya szerkezet bontással, helyreállítással együtt történt. A Tüzér utca területén a meglévő csapadékcsatorna rendszer kapacitásának növelése érdekében nagyobb keresztmetszetű műanyag csőcsatornák kerültek beépítésre, több mint 500 méter hosszan. Kialakítottak 10 db tisztítóaknát, és a nyílt medrű árkok visszatöltése is megtörtént. A Malomkert II. ütemének a Szántó Kovács János utcai parkoló területén megvalósult 4 db vasbeton szerkezetű záportározó blokk elhelyezése, amely több mint 330 köbméter csapadékvíz tárolására alkalmas. A pályázatban keletkezett megtakarítás terhére került a Virágfürt utcai új projektelem beemelésre, melynek keretében egy új csapadékvíz elvezető hálózat került kiépítésre, az út déli részén átemelővel, a burkolt út két oldalán nyílt árkos elvezetéssel a befogadó Napsugár úti kereszteződésig. A mostantól itt összegyűjtött csapadékot a befogadó 41-es főút csatornarendszere vezeti majd tovább. A projektzáró rendezvényen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere bejelentette, hogy a fejlesztések nem állnak meg.

További képekért kattintson a fotóra!

– Van egy újabb pályázatunk, ez 1 milliárd 36 millió forint. Erre is aláírtuk a támogatási szerződést, megindult a tervezési közbeszerzés, remélem, hogy néhány héten belül szerződésünk lesz és indul a tervezés. Azt szeretnénk, ha jövő tavaszig már a kivitelezés is meglegyen. A kiviteli tervek után megindítjuk azonnal a kivitelezési tendert, és folytatjuk ezt a programot két irányba. Egyrészt Kistelekiszőlő felé, tehát a Kökény, Meggyfa, Csemete, Korong utcákba és az Alma utcán – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A másik fontos terület a nyulastói csatornának a bővítése és az Igrice főfolyás kapacitásának növelése. A projekttel arra törekednek, hogy a fővezetékek, melyekbe befolynak a mellék ágak, azok áteresztő kapacsitása megfelelő legyen.

(Fotó: Trifonov Éva)