A közvetítést támogató gyakorlati módszerekkel ismerkedtek a bírák

A gyermekekben a szülők válása okozta traumák rövid és hosszú távú következményeiről tartott előadást 2018. június 15-én a Nyíregyházi Törvényszéken Nagy Zsóka szenior mediátor, kiképző tréner.


A szakember elmondta, hogy tapasztalatai alapján mindig az a legjobb megoldás, ha a gyermekek érdekeit tartják szem előtt a válófélben lévő szülők. Hangsúlyozta, hogy a gyermeknek mindkét szülőre szüksége van, s nem szerencsés, ha a folyamat során egyik vagy másik szülőt kiszorítják a gyermek életéből, hiszen ez a gyermek fejlődése során olyan mértékű hátrányt jelent, amely majd felnőtt korában fog megmutatkozni. Praxisából merítve kiemelte, hogy azok a gyerekek tudnak sikeres felnőtté válni, akiknek a szülei nem rivalizáltak egymással a válóper idején, hanem a gyermek érdekeit előtérbe helyezve mindkettőjük számára elfogadható megoldást találtak. Nagyon fontosnak tartja a felek által megkötött egyezség jelentőségét, mivel gyermeküket ők ismerik a legjobban, s e megegyezés hiányában az eljáró bírónak kell a gyermeküket, hétköznapjaikat érintő döntést meghoznia.

Az előadást követően a tréner irányításával a mediációs eljárás gyakorlati kérdéseivel kapcsolatos módszereket és tapasztalatokat elemezték a jelenlévő bírák, titkárok, bírósági közvetítők.

Nyíregyházi Törvényszék