Lezárult az SZSZBMK égisze alatt működtetett Egészségfejlesztési Irodák pályázata
Lezárult az SZSZBMK égisze alatt működtetett Egészségfejlesztési Irodák pályázata

Lezárult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház „Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése – népegészségügy helyi kapacitás fejlesztése” című EFOP-1.8.19-17 azonosító számú, Egészségfejlesztési Irodák felállítását és működtetését célzó pályázat, hat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei járásban. A támogatás keretösszege több mint fél milliárd, azaz közel 540 millió Ft volt.

Az Irodák -egyenként- a működésük 26 hónapjában közel 90 millió forintos vissza nem térítendő, 100%-os támogatási intenzitású keretösszeggel működtek, mely támogatásból megvalósított prevenciós munkát a projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósította meg, európai uniós támogatás segítségével. Az Irodák és a működtetett programsorozat alapvető céljai a szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések prevenciójának támogatása, az egészséget meghatározó életmód, illetve az egészségmagatartást befolyásoló szokások, attitűdök javítása és a járási lakosság egészségtudatosságának növelése volt.

Az Egészségfejlesztési Iroda a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház égisze alatt, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósított projektmunkát azzal az elhatározással kezdte meg, hogy működése során igyekszik olyan jól szervezett programokat palettájára tenni, amely kiemelkedően hasznos a lakosság számára.

További célja és működésének elsődleges mozgató rugója volt, hogy elérje - mint a Megyei Kórház (SZSZBMK) új, addig nem ismert intézményi hálózata-, hogy eredményes, hatékony, fenntartható és a jövőben a prevencióban nélkülözhetetlen hálózattá nője ki magát a Nyíregyházi járásban és a megyében egyaránt.

A fejlesztés eredményeként - az elnyert 89,77 millió forintból-, az Egészségfejlesztési Iroda létrehozása a Nyíregyházi Járásban nevű, EFOP-1.8.19-17-2017-00037 projekt kódú program keretében a kétéves támogatási időszakban 187 program és 2104 program alkalom valósult meg a Nyíregyházi járásban. A programok két részre oszthatók, az egyik egy programsorozat, mely életmódváltoztatásra ösztönözte és/vagy a már pozitív életmódot folytatók esetében a megerősítésében kívánt segíteni a lakosságnak. Életmódváltásban segítő programsorozaton részt vettek száma a Nyíregyházi járásban 8641 fő, ebből legalább hat alkalommal megjelent 6539 fő. A másik típusú program, a betegségmegelőző és egészségfejlesztő programcsomag, mely prevenciós hatást kívánt elérni. A programtípusokon részt vettek létszáma a megvalósítási időszakban a Nyíregyházi járásban 24731 fő. A megvalósított programokkal az érintett járás mind a 15 településére eljutottak az EFI szakmai megvalósító kollégái.

A kétéves programmal az Iroda a beruházásnak köszönhetően elérte a fent részletezett célkitűzését, ennek eredményeképp az SZSZBMK (projektgazda) vezetősége 2020. május 1-től tovább működteti az Egészségfejlesztési Irodákat az érintett megyei járások lakosságának nagy örömére és megelégedésére, a korábban kialakított 24 új álláshely megtartásával és fenntartásával.

További információ kérhető:

EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI IRODA –Nyíregyházi Járás

Telefon: +36/42-599-700 (2150, 2151)

E-mail: efi.nyiregyhaza@szszbmk.hu