Lezárult az országos koronavírus-szűrés - Itthon nagyon alacsony a fertőzöttek száma
Lezárult az országos koronavírus-szűrés - Itthon nagyon alacsony a fertőzöttek száma

Utolsó napjához érkezett az országos koronavírus-szűrés. Csaknem 18 ezer embert hívtak meg a felmérésre, és voltak akik szombaton jutottak el a vizsgálatra. Az eddigi eredményekből az látszik, hogy itthon nagyon alacsony a fertőzöttek száma. A szűrésnek május végén lesz pontos eredménye – hangzott el az M1 Híradójában.

Szombaton még országszerte várták a szűrőpontokra azokat az embereket, akik kaptak meghívót a tesztre. Nyírpazonyban egy helyi nő klubban szűrték az embereket.

Vásárosnaményben 14 ember kapott meghívót az ingyenes koronavírus tesztre. A város polgármestere, Filep Sándor a köztévének elmondta, hogy fontosnak tartották, hogy felhívják a lakosság figyelmét, hogy a 14 szűrésre kijelölt személy jelenjen meg a teszten, hiszen ők 500 ezer főt reprezentálnak.

Az ország négy egyetemének szakemberei végezték a szűréseket. Voltak, akikhez házhoz mentek.

„Az utolsó napon célzottan gyűjtjük mintát, olyanokhoz megyünk el, akik nem tudtak fix szűrőpontokon részt venni, akik nem tudták korábban felvenni velünk a kapcsolatot de akár az utolsó napon is sikerül egy call center segítségével elérni őket, akkor a mobil mintavételi egységeink házhoz mennek, és elvégzik ezt a mérést” – mondta Lengyel Csaba professzor, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

Az ország hét régiójában csaknem 500 településen végeztek tesztet.

„Biztosan százezer fő alatt van az átfertőzötteknek az aránya”

Ezt mondta a szűrőprogramot irányító Semmelweis Egyetem rektora a héten. Merkely Béla arról beszélt: az eddigi eredményekből az látszik, hogy itthon nagyon alacsony a fertőzöttek száma.

„Minden egyes mintavétel, minden egyes adat egy plusz információt jelent, amikor mi a végleges képet kialakítjuk. Ezért haladunk tovább, sőt felbuzdulva azon, hogy növekszik a mintaadási akarat a lakosságban, egy plusz napot hozzátettünk. Úgyhogy szombaton még egy napot szűrünk, és ezzel fogjuk befejezni a gyakorlatilag kéthetes szűrőprogramunkat, amely ugye nagyon részletgazdag keresztmetszeti képet fog adni” – mondta Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora elmondta: a magyar szűrőprogram egy egyedülálló tudományos vizsgálat, amely nemcsak itthon, hanem világszerte segíthet a járvány leküzdésében.

Végleges eredmény május végére várható.

hirado.hu