Lezárult az Okoskuka program

Várhatóan már hétfőn megjelenik Nyíregyháza utcáin az a 19 hulladékszállító gépjármű, ami a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. munkáját és a lakosság életét teszi könnyebbé. A szolgáltató a „Nyíregyháza települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének eszközpark-fejlesztése, informatikai korszerűsítése” elnevezésű, európai uniós pályázatnak köszönhetően 1,2 milliárd forint értékben szerzett be 19 járművet, 22 ezer darab 240 literes gyűjtőedényt, valamint 2 ezer 350 literes házi komposztálót. Az új autók amellett, hogy rádiófrekvenciás vevővel is rendelkeznek, még a város útjait is kímélik.

 

Infrastruktúra és szemléletformálás

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere a géppark bemutatóján nagyon fontosnak ítélte meg a környezet védelmét. Hangsúlyozta, ez fontos része volt a pályázatnak. A városvezető elmagyarázta, a 22 ezer, szétosztott kuka bevált, a visszajelzések alapján használják az emberek. Dr. Kovács Ferenc hozzátette, szemléletformáló része is volt a projektnek, hiszen még jelenleg is tart a középiskolásoknak szervezett fotó- és videópályázat. A polgármester elmondta, a tudatformálást Nyíregyházán már az óvodáskorban elkezdik, azért, hogy a jövő generációjában tudatosítsák, mennyire fontos a hulladék szelektív gyűjtése és kezelése.

További képekért kattintson a fotóra!

Az Okoskuka programnak köszönhetően Nyíregyházán megvalósul a környezettudatos hulladékgyűjtés, valamint -kezelés, és kevesebb járattal tudják a jövőben összeszedni a lakossági szemetet.

Petró Árpád, a THG Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta a program zárásakor, a lehetőséggel a nyíregyházi lakosság kényelmét is biztosítani tudják. A cégvezető arról beszélt, a több elemből álló projekt a lakosságnak és a szolgáltatónak is nagyon jó, hiszen így rendszerezetten és hatékonyabban tudják a szemetet gyűjteni.

 

Versenyek és vetélkedők

 

Az Okoskuka projekt keretein belül nem csupán járműveket és gyűjtőedényeket szerzett be a THG Nonprofit Kft., hanem lakossági szemléletformáló programokat is szerveztek. Többek között általános és középiskolásoknak rajz- és kvízversenyt, fotó-videó készítő pályázatot, felnőtteknek pedig ismeretterjesztő előadásokat hirdettek. A megvalósult elemek mind a lakosság kényelmét javítják, a közszolgáltató szempontjából pedig optimalizálják, gazdaságosabbá teszik a működés rendszerét.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)