Lezárult az 5 milliárdos útfejlesztési program
Fotó: Trifonov Éva

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a lakóutcák fejlesztésére, amit híven tükröz az elmúlt években felújított, megépített utak magas száma. Lezárult egy nagyszabású útépítési, útfelújítási program.

Amellett, hogy 2022-ben pályázati forrásból megvalósult a Szarvas, a Széchenyi és a Szent István utcák teljeskörű felújítása, és elkezdődött a Szélsőbokori út felújítása is, lezárultak annak az 5 milliárdos útfejlesztési programnak a kivitelezési munkálatai, melynek keretében ebben az évben további 20 utcában épült ki szilárd útburkolat és 5 utcában valósult meg teljeskörű útfelújítás Nyíregyházán.

Mint ahogyan az ismert, az egyes térségi fejlesztési igények támogatásáról szóló 1746/2020. (XI.11.) Kormányhatározat alapján Nyíregyháza MJV Önkormányzata útfejlesztéseihez ötmilliárd forint támogatást kapott. Az önkormányzat a vissza nem térítendő kormányzati támogatásnak köszönhetően több lépcsőben valósította meg útfejlesztési programját.

Ennek keretében 2021-ben az első ütemben földútból szilárdburkolatú aszfaltos út épült 18 utcában, melyek az alábbiak: Gerely, Íjász, Vitorlás, Búvár, Horgony, Árbóc utca, Hegedű utca, Tallér köz, Hatház, Szamóca utca, Thököly-Törzs utcát összekötő út, Hadobás, Szamos utca, Ereszalja, Szarka, Hajlás, Főzde és Fenyő utca egy szakasza.

2022. év elején a második ütem keretében a Sátor utca, Gömb utca és Meggyfa utca esetében kezdődtek meg az útépítési munkálatok, amelynek eredményeképpen mára már szilárd útburkolaton közlekedhetnek az arra közlekedők.

Az ötmilliárdos program keretében kezdődött meg idén nyáron a Hunyadi, a Luther, a Debreceni, a Kollégium, valamint a Derkovits utca felújítása, amelyek esetében már befejeződött a kivitelezés.

2022 nyarán további 20 aszfaltozott utca építése kezdődött meg. Ezek közül valamennyi esetben a szilárd útburkolat kiépítése befejeződött, a műszaki átadás-átvételi eljárások lezárultak és a forgalomba helyezés van folyamatban:

Futó köz,

Hadik utca,

Bólyai tér,

Acél utca,

Levél köz,

Seregély utca,

Lengő utca I. ütem,

Fenyő utca összekötő,

Gömb utca,

Füredi-Gömb összekötő,

Kacagó utca,

Jó utca,

Sátor utca.

Makay I. utca,

Gyűrű utca I. ütem

Muskotály köz,

Pompás utca,

Apadó,

Tiszalöki út,

Meggyfa utca.

A Makay István utca az egyik legjelentősebb fejlesztés az ötmilliárdos programon belül. A 4- es Huszárok útja útcsatlakozásától mintegy 890 méter hosszan lett kiépítve 6,5m széles szilárd útburkolat. Mellette 0,5-0,5 m széles kétoldali padka, a nyugati oldalban gyalogjárda is épült. S a (4-es Huszár-Makay) kereszteződésben egy új gyalogos átkelőhelyet is kiépítettek. A Makay István utca esetében zárt csapadékvíz elvezető csatornák szolgálnak a felszíni lefolyó vizek összegyűjtésére és bevezetésére a meglévő zárt, valamint nyílt csatornákba. A korábban közvilágítással nem rendelkező útszakaszon új közvilágítási hálózat került kiépítésre egy több mint 500 méteres szakaszon.